E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22350
Lasīšanai: 4 minūtes

Kādā kārtībā piešķir apgādnieka zaudējuma pensiju, ja apgādnieks strādājis ārzemēs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Agnese

Labdien! Pagājušā gada februārī Zviedrijā nomira dēla tēvs. Viņš tur dzīvoja un strādāja. Dokumentus VSAA iesniedzu pagājušā gada aprīlī. Maijā VSAA atrakstīja, ka pensija pienākas, bet Zviedrija nesniedz atbildi par darba stāžu. Līdz ar to jautājuma izskatīšana tika pagarināta uz četriem mēnešiem (pēc Administratīvā likuma 64. panta otrās daļas). Augustā VSAA atkal atsūtīja ziņu: tā kā tēvs strādāja ārzemēs, nevar aprēķināt pabalstu, un lieta ir atlikta uz trīs gadiem, kad dēls jau būs pilngadīgs. Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 27. panta trešo daļu var atteikt uz trīs gadiem apgādnieka zaudējumu pensiju, kura pienākas, bet kuru nevar aprēķināt. Septembrī Zviedrija atsūtīja atbildi, ka man nepienākas atraitnes pensija, uz kuru pat nepretendēju, jo dēla tēvam miršanas brīdī bija likumīga sieva. Cik ilgi VSAA var neaprēķināt dēlam pensiju, kuras mērķis šajā gadījumā netiks īstenots, jo dēls ir nostādīts diskriminējošā situācijā Latvijā? Kur vērsties sakarā ar Zviedrijas apgādnieka pensiju? Vai tā dēlam vispār pienākas, jo VSAA neko nezina, nekādas atbildes nesniedz. Teica, ka sakarā ar Zviedriju pensija, kas dēlam pienākas, ir atteikta uz trīs gadiem.

A
atbild:
10. februārī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Baiba Felsberga, Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja

Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) ir iesniegts iesniegums par apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršanu bērnam, kam ir miris tēvs, kurš ir strādājis Latvijā un Zviedrijā, ir piemērojamas gan nacionālās tiesību normas, gan Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu (regula). Līdz ar to iesniegtais pensijas pieprasījums tiek izskatīts VSAA attiecībā uz Latvijas pensiju, kā arī tiek nosūtīts Zviedrijas kompetentajai institūcijai “Pensionsmyndigheten”. Vienlaikus tiek pieprasīta informācija par to, vai tiks piešķirta Zviedrijas pensija un par kādiem apdrošināšanas periodiem tas tiks darīts, jo tam ir nozīme Latvijas pensijas piešķiršanā.

Regula paredz, ka informācija otrai iesaistītajai valstij ir jāsniedz iespējami drīzāk, bet konkrētu termiņu nenosaka. Ir gadījumi, kad VSAA pieprasītā informācija no ārvalstu kompetentajām institūcijām ir jāgaida ilgstoši vai arī atsūtītā informācija ir nepietiekama lēmuma pieņemšanai un tā vēl ir atkārtoti jāprecizē. Šādos gadījumos VSAA pagarina lēmuma pieņemšanas termiņa uz laiku līdz 3 gadiem, kas ir likumā noteiktais maksimālais termiņš, līdz kuram var pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņu saistībā ar informācijas saņemšanu no ārvalstu kompetentās iestādes. Tas gan nenozīmē, ka līdz lēmuma pieņemšanai noteikti būs jāgaida 3 gadi, jo parasti visa nepieciešamā informācija tiek saņemta ātrāk.

Ja no VSAA rīcībā esošās informācijas var secināt, ka tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju būs, bet nav pietiekamas informācijas, lai noteiktu galīgo pensijas apmēru, tad VSAA izmaksā pensiju provizoriskā apmērā, kas tiek aprēķināts, ņemot vērā to informāciju, kas ir VSAA rīcībā. Provizoriskais apmērs var būt mazāks par to apmēru, kas pienāksies pēc visas informācijas saņemšanas. Pēc pensijas piešķiršanas izmaksā starpību par laika periodu, kurā tika saņemta pensija provizoriskā apmērā, ja piešķirtais apmērs ir lielāks nekā saņemtais.

Arī Zviedrijas kompetentā institūcija izskata no VSAA saņemto pensijas pieprasījumu atbilstoši savām nacionālajām tiesību normām un regulu, pieprasot nepieciešamo informāciju no iesaistītajām valstīm, un pēc pieprasījuma izskatīšanas paziņo VSAA savu lēmumu par Zviedrijas pensiju mirušā apgādnieka bērnam. Lēmums tiek paziņots arī pensijas pieprasītājam.

Informācija par Zviedrijas kompetentās institūcijas “Pensionsmyndigheten” kontaktiem un sniegtajiem pakalpojumiem ir pieejama tīmekļvietnē www.pensionsmyndigheten.se.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas