E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22343
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulce un lēmumu pieņemšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Dzintra

Labdien! Uz dzīvokļu īpašnieku kopsapulci ierodas 31 lemttiesīgs kopsapulces dalībnieks jeb 59,61% no kopskaita. Sapulci atzīst par lemttiesīgu. Vai sapulce var pieņemt lēmumu, ja nobalsojis vairākums jeb 17 lemttiesīgo, vai nepieciešamas vismaz 27 lemttiesīgo balsis jeb 52% no īpašnieku kopskaita? Sapulcē lemj samazināt 2020. gada ieņēmumu un izdevumu tāmē paredzēto apsaimniekošanas maksu no 0,42 eiro par kv. m. uz 0,38 eiro par kv. m. “Par” nobalso 20 lemttiesīgo, “pret” nobalso 11. Protokolā rakstīts: “Ņemot vērā, ka “par” nobalsoja mazāk nekā puse no kopsapulces dalībniekiem (dzīvokļu īpašniekiem vai to pilnvarotām personām), balsojums nav spēkā.” (Sanāk, ka 20 ir mazāks par 11.) Vai namsaimnieks var piemērot iepriekšējo gadu apsaimniekošanas maksu, kas ir lielāka par 2020. gada tāmē paredzēto, jo uzskata, ka balsojums neesot spēkā tāpēc, ka īpašnieki nevarēja vienoties samazināt tāmē paredzēto? Apsaimniekošanas maksa varot atšķirties no tāmē paredzētās. Tātad, ja neizdevās samazināt, varam palielināt. Sapulces protokolā nav minēts, ka, nevarot vienoties apsaimniekošanas maksu 0,42 eiro par kv. m. samazināt uz 0,38 eiro par kv. m., apsaimniekošanas maksa palikusi iepriekšējā (0,43 eiro par kv. m.).

A
atbild:
26. februārī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 19. panta trešo daļu dzīvokļu īpašnieku kopsapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem. Savukārt Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta trešā daļa paredz, ka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot Dzīvokļa īpašuma likumā paredzētos gadījumus, kad nepieciešams lielāks balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība. Tātad, lai dzīvokļu īpašnieku kopsapulce pieņemtu lēmumu, par to jānobalso vairāk nekā pusei no kopējā dzīvokļu īpašnieku skaita, nevis no dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē klātesošo īpašnieku skaita. Respektīvi, jūsu gadījumā dzīvokļu īpašnieku kopsapulce varēja pieņemt attiecīgo lēmumu, ja par to nobalsotu vismaz 27 īpašnieki (saskaņā ar jūsu sniegto informāciju vairāk nekā puse no visiem dzīvokļu īpašniekiem). Pārpratumu, iespējams, radīja nepareizs ieraksts kopsapulces protokolā.

Par apsaimniekošanas maksu norādu, ka precīzas un lietderīgas atbildes sniegšanai ir nepieciešams zināt visus lietas faktiskos un tiesiskos apstākļus. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 9. punktu vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību. Apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”. Atbilstoši minēto noteikumu 18.1. punktam pārvaldnieka sastādītais uzturēšanas darbu plāns un aprēķinātie pārvaldīšanas maksājumi stājas spēkā nākamā gada 1. janvārī vai citā pārvaldnieka noteiktajā termiņā, ja dzīvokļu īpašnieku kopsapulce nav bijusi lemttiesīga vai tajā nav pieņemts lēmums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas