E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22334
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
25
2
25

Kā apliek ar nodokli invaliditātes pensiju un algu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Edijs

Esmu 2. grupas invalīds un strādāju, saņemu algu un invaliditātes pensiju. Kā invaliditātes pensija un darba alga tiek aplikta ar nodokli?

A
atbild:
08. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Strādājošajiem pensijas (arī invaliditātes pensijas) saņēmējiem darba algai nepiemēro neapliekamo minimumu, tas nozīmē – no visas algas apliekamās summas ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli. Algai līdz 1667 eiro mēnesī nodoklis ir 20%; algai virs 1667 eiro – 23%.

Invaliditātes pensijai tās izmaksātājs piemēro pensionāra neapliekamo minimumu – no pensijas pirmajiem 330 eiro mēnesī nodokli neietur. Līdz ar to no pensijas, kas pārsniedz 330 eiro, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli: 20% – ienākumam līdz 1667 eiro; 23% –ienākuma daļai, kas pārsniedz 1667 eiro.

Invaliditātes 2. grupai ir nodokļa papildu atvieglojums: 154 eiro mēnesī.

Ja pensija ir mazāka nekā pensionāra neapliekamais minimums (mazāka par 330 eiro mēnesī), strādājošais neizmantoto pensionāra neapliekamā minimuma summas daļu var attiecināt uz darba algu. Tāpat arī nodokļa papildu atvieglojumu var attiecināt uz algu. Līdz ar to no algas tiks ieturēta mazāka ienākuma nodokļa summa.

Darba devējs nodokļa atvieglojumu var piemērot, ja ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa un tajā ir atzīme par atvieglojumu saistībā ar invaliditāti.

Ja pensionāra neapliekamais minimums un nodokļa papildu atvieglojums gada laikā nav izmantots, nākamajā gadā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, lai atgūtu pārmaksāto nodokli.

Algas nodokļa grāmatiņa elektroniskā veidā ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS).

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas