E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22280
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Zemes nomas līguma slēgšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2021
Dzidra

Labvakar! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā Rīgā. Mājas apsaimniekotājs ir SIA “RĪGAS NAMU PĀRVALDNIEKS”. 11. janvārī saņēmu (pastkastītē iemestu) 4. janvārī sagatavotu vēstuli ar diezgan kategorisku piedāvājumu līdz 31. janvārim parakstīt vienošanos par zemes nomas līguma slēgšanu par 2018., 2019., 2020. gadu un automātiski visiem turpmākajiem gadiem. Tiek uzrādītas tikai summas bez aprēķina. Pirmais maksājums par 2018. gadu jāveic līdz 31.01.2021. Šāda vēstule piegādāta visiem mājas dzīvokļu īpašniekiem. Pēc minētā datuma sabiedrība realizēšot iespēju vērsties tiesā pret dzīvokļu īpašniekiem, kam nebūs noslēgta vienošanās. RNP it kā par šo nomu neko nezina. Vai tiešām šodien var likt slēgt vienošanos par atpakaļejošiem gadiem? Vai vienošanās nav jāslēdz ar apsaimniekotāju par visu māju (un tad katrs dzīvoklis saņem rēķinu no RNP, kā tas šobrīd ir jau par 2 citiem zemes gab.)? Vai ir tiesības tādā ātrumā šajā laikā likt parakstīt vienošanos ar tiesas piedraudējumu?

A
atbild:
19. janvārī, 2021

Sākotnēji vēršu jūsu uzmanību uz apstākļiem, ka SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” kā apsaimniekotājs par šāda piedāvājuma izteikšanu “neko nezina” (izriet no jautājuma). Tas nozīmē, ka jums jāsalīdzina piedāvājuma iesniedzēja identitāte ar “Rīgas namu pārvaldnieka” identitāti un, ja tās ir dažādas juridiskās personas, jāvēršas ar lūgumu (pie piedāvājuma izteicēja) pamatot savu prasījumu un pierādīt, ka tas pārstāv zemes īpašnieku.

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta 1. daļas 4. punktu dzīvojamo māju obligātajās pārvaldīšanas darbībās ietilpst līguma par piesaistītā zemesgabala lietošanu slēgšana ar zemesgabala īpašnieku.

Tādējādi apsaimniekotājs izpilda starpnieka funkciju minētajās darbībās.

Bez minētā aicinām jūs izvērtēt iesūtītā piedāvājuma atbilstību normatīviem aktiem un jūsu interesēm.

Cita starpā paskaidrojam, ka zemes piespiedu nomas maksu (ņemot vērā Komerclikuma 406. pantā noteikto noilgumu), ja tāda nebija iekasēta līdz šim, apsaimniekotājs ir tiesīgs piemērot par pēdējiem trīs gadiem.

Līguma slēgšana ir pušu brīvs (nevis piespiedu) savstarpējo attiecību regulējošs tiesisks instruments, tādējādi vienošanās (līgums) var paredzēt arī piespiedu nomas maksas samaksu par iepriekšējo periodu (3 gadiem), ja šādi maksājumi nav veikti.

Par “piedraudējumu” lietas izskatīšanu nodot tiesā: no jūsu uzdotā jautājuma nav skaidrs, kas tad būs prasītājs, ja RNP par šādu nomas maksas piemērošanu neko nezina. Katrā ziņā, pirms parakstāt jebkādu vienošanos, aicinām jūs rūpīgi izvērtēt piedāvājumu, konsultējoties ar juristu, zvērinātu advokātu vai notāru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas