E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2228
Lasīšanai: 3 minūtes

Par parādu piedziņu un iekļaušanu parādnieku sarakstā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2013
Anete J

Vai parāda piedziņas kompānija var piemērot izdevumu kompensāciju Ls 30 apmērā, ja lieta no pakalpojuma sniedzēja ir nodota 2012.novembrī, bet parādu piedziņas kompānija ar parādnieku sazinājās 2013.gada martā, kad arī tika konstatēts, ka parāds patiesībā neeksistēja - pēc datu salīdzināšanas un pakalpojuma sniedzējam joprojām kontā bija pārmaksa. Vai pieprasītā summa Ls 30 par piedziņas izdevumu kompensāciju 5. aprīlī ir pamatota, ja no 1. februāra pēc MK noteikumiem maksimālā piedziņas kompensācija ir 12 Ls. Un vai piedziņas kompānija šinī gadījumā var iesniegt "it kā parādnieku" parādnieku sarakstā uz 3 gadiem?

A
atbild:
22. aprīlī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Komunikāciju daļa norāda: balstoties uz sniegto informāciju, ja attiecīgajā gadījumā parāds neeksistē, tad Jums nav jāsedz piedziņas izdevumu kompensācija. Jums ir jāsazinās ar ārpustiesas parādu piedziņas pakalpojumu sniedzēju, lai vienotos par situācijas risinājumu, savukārt parādu piedzinējam būtu jāsazinās un jāinformē kreditors.

Gadījumā, ja Jums tomēr parāds ir, tad šī gada 1.februārī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.61 „Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”. No šo noteikumu stāšanās brīža parāda atgūšanas izdevumu aprēķināšanā ir jāvadās pēc tajos noteiktajām prasībām. Vienlaikus PTAC norāda, ka attiecībā uz ārpustiesas parāda atgūšanas procesiem pirms minēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās bija piemērojami Civillikuma noteikumi, līdz ar to, ņemot vērā Civilprocesa likuma 93.panta pirmo daļu, katrā konkrētajā situācijā parādu piedzinējam ir jāpierāda savas prasības pamats, tai skaitā summas, kas veido parāda piedziņas izdevumus, un to apmērs. Ja patērētājs nepiekrīt šīm summām, kas radušās pirms noteikumu spēkā stāšanās, viņam ir tiesības nemaksāt un strīdu risināt tiesā.

Runājot par parādvēstures datubāzi, kā to nosaka Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kas stājās spēkā 2012. gada 11.decembrī, informāciju par Jums parādvēstures datubāzē var iekļaut tikai tad, ja uz Jums attiecas šādi nosacījumi:

  • maksājuma saistību izpilde kavējas ilgāk par 60 dienām;
  • ir iestājies parāda piedzinēja paziņojumā noteiktais parādnieka iebildumu izteikšanas termiņš un parādnieks šajā termiņā nav samaksājis parādu.

Parāda piedzinējam ir pienākums rakstveidā paziņot parādniekam par informācijas iekļaušanu parādvēstures datubāzē. Tā kā Jūs norādāt, ka parāds patiesībā neeksistē, tad Jūs nevar iekļaut šādā parādvēstures datubāzē. Ja tomēr attiecībā uz šo gadījumu ir problēmas, PTAC aicina Jūs sazināties ar Datu valsts inspekciju.

Datu valsts inspekcijas mājas lapa: http://www.dvi.gov.lv/, kontaktinformācija: 67223131, info@dvi.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas