E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22271
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai uz zemesgabala drīkst novietot pirts mucu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2021
Sigita

Vai uz sava zemesgabala (Carnikavas novadā) drīkst novietot pirts mucu bez saskaņošanas ar pašvaldību?

A
atbild:
21. janvārī, 2021
Carnikavas novada pašvaldība
Agnese Ģērmane, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbildot uz jautājumu par “pirts mucas” novietošanu savā īpašumā, Carnikavas novadā būvvaldes speciālisti norāda, ka būvniecības jomu regulējošie likumi un Ministru kabineta noteikumi ir spēkā visā valstī, un uz tiem ir balstīti arī vietējo pašvaldību saistošie noteikumi.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” visas ēkas iedala trīs grupās atkarībā no būvniecības sarežģītības un iespējamās ietekmes uz vidi. Pirmā ir zemākā, bet trešā augstākā grupa (sk. Ministru kabineta noteikumu 1. pielikumu).

Pie pirmās grupas pieder tā dēvētās mazēkas: vienstāva ēkas, tai skaitā nojumes un palīgēkas, kuru apbūves laukums nav lielāks par 25 m2. Šajā grupā iekļautas ārpus pilsētu un ciema teritorijām esošas lauku saimniecību vienstāva nedzīvojamās ēkas, kuras nav paredzētas dzīvnieku turēšanai, un palīgēkas (piemēram, saimniecības ēkas, noliktavas, šķūņi, pagrabi, nojumes, garāžas) ar apbūves laukumu līdz 60 m2, kā arī atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, un citas.

Ja ar jēdzienu “pirts muca” tiek domāta iepriekšminētajām pazīmēm atbilstoša ēka neatkarīgi no tā, vai tā ir vai nav pārvietojama, šādas mazēkas būvniecība tiek saskaņota vienkāršotā kārtībā. Tātad pirms būvniecības vai rūpnieciski ražotas “pirts mucas” iegādes būvvaldē jāiesniedz paskaidrojuma raksts, kurā aprakstīta iecerētā būve. Šeit jāuzsver, ka tikai pirmās grupas būvēm dokumentāciju drīkst aizpildīt pasūtītājs, nepiesaistos būvspeciālistu.

Carnikavas novada Apbūves noteikumos nav noteiktas īpašas prasības mazēku būvniecībai vai novietošanai.

Pirms sākat kaut ko celt vai pārbūvēt, pareizākais solis būs par turpmāko rīcību visu noskaidrot būvvaldē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas