E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22239
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai pilnvara ir derīga

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2021
Māra

Labdien! Mēs ar māsu mantojām zemesgabalu laukos vienādās domājamās daļās. Lai veiktu zemes robežu iemērīšanu un iesniegtu dokumentus, tostarp nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatā, nepieciešama pilnvara, jo māsa pastāvīgi dzīvo ārvalstī. Šobrīd manā rīcībā ir māsas pilnvara, kuru viņa noformēja pie Latvijas goda konsula ārvalstī. Vai šī pilnvara būs derīga, lai es varētu noformēt māsas zemes daļu Valsts zemes dienestā, veikt zemes uzmērīšanu un ierakstīt īpašumtiesības zemesgrāmatā? Ja ne, ko darīt? Paldies!

A
atbild:
22. janvārī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors

Jautājuma autore nav norādījusi, kurā valstī pilnvara ir izsniegta, līdz ar to nav iespējams sniegt pilnvērtīgu atbildi uz uzdoto jautājumu.

Konsulārās palīdzības un konsulāro pakalpojumu likuma 3. pants cita starpā noteic, ka konsulārā palīdzība un konsulārie pakalpojumi ir konsulārās funkcijas, un tās tiek veiktas saskaņā ar 1963. gada 24. aprīļa Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem. Atbilstoši minētā likuma normām konsulārās funkcijas veic tam pilnvaroti diplomātiskā un konsulārā dienesta ierēdņi un darbinieki, kā arī tam pilnvaroti Latvijas goda konsuli. Tātad būtiska nozīme ir tam, vai Latvijas Republikas Ārlietu ministrs ir atbilstoši pilnvarojis Latvijas goda konsulu.

Pieminams, ka pilnvaras legalizācija, kas nozīmē amatpersonas paraksta un zīmoga īstuma apliecināšanu (t. i., process, ar kuru vienā valstī izsniegts dokuments iegūst juridisku spēku citā valstī), nav nepieciešama, jo atbilstoši 1961. gada 5. oktobra Hāgas konvencijas “Par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu” 1. pantam konvencija nav piemērojama dokumentiem, ko izdevuši diplomātiskie vai konsulārie darbinieki (dokumentam nav jābūt apstiprinātam ar apliecinājumu apostille).

Jāņem vērā, ja pilnvara ir izsniegta ārvalstīs un svešvalodā, tad tai ir nepieciešams tulkojums, ja to paredzēts iesniegt iestādē Latvijā. Pilnvarai pievienojams notariāli apliecināts tulkojums valsts valodā.

Būtisks ir arī izsniegtās pilnvaras apjoms. Tam ir jābūt atbilstošam, lai pilnvarnieks varētu kvalitatīvi veikt doto uzdevumu un nerastos šķēršļi jautājumu sakārtošanā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas