E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22213
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Palielinātā uzturlīdzekļu summa jāmaksā no janvāra

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2021
Jeļena

Labdien! Vai alimentu maksātājam palielinātā alimentu summa jāsāk maksāt no janvāra?

A
atbild:
18. janvārī, 2021

2013. gada 15. janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punkts nosaka: “Katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas; katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.”

Ja uzturlīdzekļi tiek maksāti, pamatojoties uz vienošanās līgumu, un vienošanās līgumā ir norādīts, ka tiek maksāti minimālie uzturlīdzekļi, bet ne mazāk kā 25% vai 30% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, tad no janvāra vecāks jau maksā palielināto uzturlīdzekļu summu.

Ja vienošanās līgumā ir norādīta konkrēta uzturlīdzekļu summa bez papildu nosacījuma par 25% vai 30% apmēru, tad uzturlīdzekļi ir jāmaksā tādā apmērā, kāds ir norādīts vienošanās līgumā.

Līdzīga situācija ir tad, ja ir tiesas spriedums. Ja spriedumā ir norādīts minimālais uzturlīdzekļu apmērs un papildus ir norādīts nosacījums, ka ir maksājama minimālā uzturlīdzekļu summa, kas nav mazāka par 25% no minimālās mēneša darba algas, vai 30% no minimālās mēneša darba algas, tad attiecīgi no janvāra mēneša ir maksājams palielinātais uzturlīdzekļu apmērs.

Savukārt, ja uzturlīdzekļi tiek maksāti no Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas puses, tad saskaņā ar 2019. gada 10. decembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 616 “Noteikumi par uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda” Uzturlīdzekļu garantiju fonds par pilnu kalendāra mēnesi izmaksā uzturlīdzekļus 107,50 eiro katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai vai 129 eiro katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai un pilngadīgai personai no 18 gadu vecuma sasniegšanas līdz 21 gada vecuma sasniegšanai.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija vairs nepiesaista izmaksātos uzturlīdzekļus minimālajai darba algai.

Plašāk par šo jautājumu var uzzināt skaidrojumā, kas ir pieejams šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas