E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22202
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: e-vide
4
4

Kā rīkoties, ja internetā tiek izplatītas nepatiesas ziņas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2021
Evija

Labdien! Kā man rīkoties, ja tieku apmelota sociālajos tīklos, ievietojot manas dzīvesvietas foto? Pēc šīs publikācijas man var kristies pasūtījumu apmērs, jo esmu reģistrēta mājražotāja.

A
atbild:
23. februārī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pret nepatiesas informācijas izplatītājiem juridiski var vērsties divos veidos.

Varat pieprasīt atsaukt nepatiesās ziņas. Pēc pieprasījuma nepildīšanas varat arī vērsties tiesā ar prasību par nepatieso ziņu atsaukšanu un kaitējuma atlīdzības pieprasīšanu. Tiesvedības gadījumā ziņu izplatītājam būs pienākums pierādīt, ka ziņas ir patiesas, pretējā gadījumā iestājas pienākums atsaukt izplatītās ziņas. Skatīt Civillikuma 2352.1 panta noteikumus.

Ja persona, apmelojot jūs, apzināti izplata nepatiesu un apkaunojošu informāciju, tad, visticamāk, var konstatēt Krimināllikuma 157. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāvu. Iespējas saukt personu pie kriminālatbildības apgrūtina fakts, ka ir jāpierāda, ka persona ir apzināti izplatījusi nepatiesu informāciju. Tas nozīmē, ka apsūdzības uzturētājam jāpierāda, ka speciāli tika izplatīta nepatiesa informācija. Šāda fakta konstatācija praksē rada problēmas, tāpēc vēršanos pret nepatiesu ziņu izplatītāju civiltiesiskā kārtībā uzskatu par efektīvāku.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas