E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22112
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

No bruto algas veic sociālās iemaksas, IIN ietur, ja ir apliekams ienākums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2021
Dzintra

Vai man ir tiesības lūgt SIA darba devējam neaplikt manu algu, kura mēnesī ir 300 eiro (uz papīra), ar iedzīvotāju ienākuma nodokli? Tā ir mana vienīgā darbavieta, un zinu, ka citu ieņēmumu man nebūs. 2020. gadā biju darbinieks, kurš strādāja mikrouzņēmumā un bija MUN maksātājs, un arī mana ikmēneša alga bija 300 eiro. Šogad uzņēmums pārgājis uz vispārējo nodokļu režīmu.

A
atbild:
20. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devējs darbinieka algai piemēro Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. To, kāds tas ir, varat apskatīties savā algas nodokļa grāmatiņā.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz darbiniekam tiesības vienoties ar darba devēju, ka neapliekamais minimums tiek piemērots mazākā apmērā, nekā VID ir prognozējis.

Darba likuma 71. pants (Darba samaksas aprēķins) nosaka darba devēja pienākumu, izmaksājot darba samaksu, izsniegt darba samaksas aprēķinu (jeb algas lapiņu), kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Darba devēja pienākums ir izskaidrot aprēķinu.

No darbinieka bruto algas darba devējs aprēķina, ietur un samaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – darba ņēmēja iemaksu daļu, kas ir 10,5%. Un tikai pārējai bruto algas daļai rēķina iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja ar IIN apliekams ienākums vispār veidojas. Jo, aprēķinot un ieturot IIN, tiek ņemts vērā neapliekamais minimums (šogad 300 eiro mēnesī), nodokļa atvieglojumi par apgādājamiem, ja tādi ir ierakstīti algas nodokļa grāmatiņā.

Arī darba devējs samaksā daļu sociālo iemaksu par darbinieku 23,59% apmērā, bet tas neskar darbinieka algu, jo šo iemaksu likmes daļu darba devējs maksā no savas peļņas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas