E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22103
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kas maksā nodokli no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2021
Ludmila

Labdien! Dēls mantoja no tēva dzīvokli, kurā nebija deklarēts, pašam pieder dzīvoklis. Vai būs jāmaksā NĪ nodoklis, ja pēc ierakstīšanas zemesgrāmatā dzīvoklis tiks pārdots par to pašu cenu, kāda tiks noteikta mantojuma kārtošanas laikā? Uz mantojuma 1/4 daļu pieteicās arī mirušā tēva māsa. Vai nodokļa summu un citas mantojuma kārtošanas izmaksas proporcionāli var attiecināt arī uz viņu?

A
atbild:
11. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Mantotam nekustamam īpašumam likumā ir papildu nosacījumi. Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību. Ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir  mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Ja pārdevēji ir divi un ienākumu no tā pārdošanas gūs divi nekustamā īpašuma mantinieki – jaunie īpašnieki –, tad nodoklis tiks aprēķināts proporcionāli katra īpašnieka daļai.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu:

  • valsts nodevu par darījuma noformēšanu;
  • valsts nodevu lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā;
  • valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā;
  • komisijas naudu;
  • citus līdzīgus izdevumus.

Katrs nekustamā īpašuma darījums ir vērtējams arī individuāli, tāpēc par nodokļa piemērošanu jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas