E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22080
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai var mantot patēva dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Andris

Nomiris mans patēvs, kurš nebija mani adoptējis, bet bija precējies ar mammu. Kopā visi trīs vienā dzīvoklī dzīvojām, līdz apprecējos pats. Pēc mātes nāves nepieteicos mantojumam (tam pašam dzīvoklim), to mantoja patēvs. Tagad, pēc patēva nāves (pēdējos gadus kopu viņu), oficiāls mantinieks laikam neskaitos. Vai ir kādas izredzes mantot bijušo mammas (vēlāk patēva) dzīvokli?

A
atbild:
22. janvārī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Meldra Kaļva, zvērināta notāre

Latvijas Republikā mantojuma lietas ved zvērināti notāri. 

Līdz ar to, lai saņemtu precīzas atbildes šajā lietā, jāvēršas pie zvērināta notāra, ņemot līdzi dokumentus saistībā ar šo īpašumu un mammas mantojuma lietu. Izvērtējot dokumentus, var noteikt, vai jūs varat celt mantojuma prasību.

KĀ TO IZDARĪT?

  1. Tiešsaistē portālā www.latvijasnotars.lv, vienojoties ar jebkuru notāru par virtuālās vizītes laiku videorežīmā un par dokumentu iesūtīšanas veidu (nepieciešama eID karte ar aktivizētu elektronisko parakstu).
  2. Klātienē vēršoties pie zvērināta notāra.
  3. Uzaicinot zvērinātu notāru pie sevis mājas vizītē.

Civillikuma Mantojuma tiesību daļa noteic, ka likumiskie mantinieki ir laulātais, radinieki un adoptētie. Līdz ar to šobrīd jums nav tiesību mantot patēva dzīvokli, ja patēvs jūs nav adoptējis.

Tikai iepazīstoties ar dokumentiem, var ieteikt lietas risinājumu.

Ja objektīvu iemeslu dēļ gada laikā pēc mātes nāves mantinieks nav varējis pieteikties mantojumam, jūs varat celt mantojuma prasību tiesā.

Mantojuma prasību nereti ceļ tuvākie likumiskie mantinieki, kuri objektīvu iemeslu dēļ nokavējuši mantojuma pieņemšanai noteiktos termiņus vai arī nav varējuši šajā termiņā pierādīt savas mantojuma tiesības (radniecību).

Mantojuma prasības celšana tiesā var notikt arī situācijā, kad mantinieku savstarpējie strīdi nenoved pie vienota risinājuma.

Mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušam vai par mirušu izsludinātam piederējušas viņa nāves laikā (Civillikuma 382. pants). 

Tas, kurā īpašumā jūs faktiski dzīvojat, nekādā veidā neietekmē īpašumtiesības uz dzīvokli. Jāņem vērā Civillikuma 91. panta 1. punkts: dzīvoklis ir uzskatāms par patēva atsevišķo mantu, nevis laulāto kopīgo mantu.

Saskaņā ar Notariāta likuma 294. pantu izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt mantinieks, persona, kurai ir tiesības mantot pēc mantot aicinātā (substitūts, pēcmantinieks), testamenta izpildītājs, mantojuma aizgādnis un personas, kas pieteikušas pretenzijas uz mantojumu kā legatāri vai kreditori. Ja jūs esat veicis maksājumus par dzīvokli, tad varat pieteikt savas prasības pret patēva mantojuma masu kā kreditors, līdz ar to esat tiesīgs lūgt izsludināt mantojuma atklāšanos, kā arī iesniegt šajā lietā savu kreditora pretenziju.

Vēlreiz norādu: lai sniegtu objektīvu atbildi uz jūsu jautājumu, būtu jāiepazīstas ar detalizētāku situācijas raksturojumu, līdz ar to iesaku jums vērsties pie zvērināta notāra ar dokumentiem. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas zvērinātu notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas