E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22042
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

No naudas, kuru pārskaitījusi meita, nav jāmaksā nodoklis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2021
Daina

Labdien! Man ir jautājums. Ja pārskaitījums tiek saņemts no bērniem, neesot jāmaksā nodoklis. Bet, ja meita dzīvo Anglijā un viņai ir cits uzvārds (jo precējusies), vai banka to atšifrē? Un, ja reizēm nauda tiek sūtīta no znota konta, vai tas tiks uztverts kā maksājums no svešinieka un būs jāmaksā nodoklis? Paldies jau iepriekš par atbildi.

A
atbild:
14. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar nodokli apliekamos ienākumus un atbrīvojumus nosaka likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Ar nodokli netiek aplikta nauda, kuru radinieks līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecāki, brālis, māsa, vecvecāki, bērni, mazbērni, vecāku brālis/māsa, brāļa/māsas bērni) pārskaitījis radiniekam Latvijā. Ja saņemat naudu no meitas, ienākuma nodoklis nav jāmaksā.

Tas, ka meitai ir cits uzvārds, nav svarīgi. Pārskaitot naudu, var norādīt, ka tā ir nauda mātei. Ja bankai radīsies jautājumiem, nav taču nekā slēpjama: varēsiet paskaidrot. Ģimenes saites apliecinoši dokumenti ir dzimšanas apliecība, laulības apliecība. Nodokļu piemēro Valsts ieņēmumu dienests. Valsts reģistros ir iespējams pārliecināties par radniecību.

Znots nav jūsu radinieks Civillikuma izpratnē un tā piemērošanā likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajos gadījumos. Taču summai līdz 1425 eiro gadā tiek piemērots atbrīvojums no nodokļa, ja arī nauda nav saņemta no tuva radinieka.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas