E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21969
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kā noteikt domājamās daļas lielumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2020
Valdis

Labdien! Jautājums par domājamo daļu. Vai autostāvvieta kā domājamā daļa ir noteiktā izmērā, vai arī katrs īpašnieks to nosaka pats? Kā rīkoties, ja līgumā ir tikai vietas norāde un sīkā drukā rakstīts izmērs, bet patiesībā vieta neatbilst šim izmēram?

A
atbild:
23. decembrī, 2020

Civillikuma 1076. pants kopīpašuma (un arī attiecīgi domājamo daļu) jēdzienu skaidro šādi: īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.

Ja lieta pieder vairākām personām tādā kārtā, ka katrai no tām ir sava noteikta reāla daļa, tad tas nav kopīpašums šā panta izpratnē; šajā gadījumā katra daļa atzīstama par patstāvīgu veselu un par katra atsevišķa dalībnieka patstāvīgu īpašuma tiesības priekšmetu.

Kā tas norādīts jautājumā, lietā ir runa par kopīpašumu un katra īpašnieka daļas apmēru. Kopējās zemes platības daļu skaits, kas pieder katram kopīpašniekam, ir noteikts zemesgrāmatā. Līdz ar to precīzs domājamo daļu “laukums” ir aprēķināms, kopējo platību virtuāli sadalot reālajās daļās.

Savukārt, ja lietā ir runa par kopīpašuma lietošanas tiesību noteikšanu (līgums), tad šādā līgumā kopīpašnieki var paredzēt kopīpašuma lietošanas tiesību noteikšanu par labu katram kopīpašniekam, līgumā norādot konkrētu zemes platības laukumu un vietu, kas nodota atsevišķā lietošanā katram kopīpašniekam.

Ja lietā ir strīds par kopīpašuma lietošanas tiesību izlietošanu, tad vispirms šis jautājums ir jāmēģina atrisināt kopīpašniekiem savā starpā saskaņā ar noslēgtā līguma nosacījumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas