E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21924
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Kā VSAA iesniegt dokumentus par apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2020
Oļesja

Labdien! Man nomira vīrs (47 gadi). Viņš no 1991. gada līdz 2012. gadam oficiāli strādāja par jūrnieku, līdz ar to sociālās iemaksas nebija mazas. Mums ir divi bērni (8 un 9 gadi), ir vēl 14 gadus veca meita, kas dzimusi ārlaulībā. Mēnesi pirms vīra nāves es kļuvu par bezdarbnieci un saņēmu pabalstu, viņš strādāja piemājas saimniecībā. Uz kādiem pabalstiem es varu pretendēt, un kur man ir jāvēršas? Vai to visu var izdarīt elektroniski?

A
atbild:
23. decembrī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Liene Glušaka, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja mirušā apgādnieka uzkrātais un iespējamais apdrošināšanas stāžs ir vismaz 15 gadi, tad viņa bērniem ir tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju.

Lai pieprasītu apgādnieka zaudējuma pensiju, bērnu vecākam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) ir jāiesniedz iesniegums apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršanai, klāt pievienojot dokumentus, kas apliecina mirušā apgādnieka apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim (darba grāmatiņu, dokumentu par dienestu, arhīva izziņas u. c. dokumentus, ja pensijas piešķiršanai nepieciešamā informācija nav VSAA rīcībā), kā arī dokumentu, kas apliecina apgādnieka miršanas faktu un apgādājamā radniecību ar mirušo (ja šī informācija nav iekļauta Iedzīvotāju reģistrā).

Apgādnieka zaudējuma pensija jāpieprasa no apgādnieka nāves dienas. Ja iesniegums iesniegts vēlāk, tiesības uz pensiju ir ne agrāk kā 6 mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas.

Iesniegumu apgādnieka zaudējuma pensijai var iesniegt:

  • portālā www.latvija.lv, izmantojot “Iesniegums iestādei”, pensijas piešķiršanai nepieciešamo informāciju norādot brīvā formā, vai elektroniski (parakstītu ar drošu elektronisko parakstu);
  • nosūtot pa pastu;
  • tā kā ārkārtējās situācijas laikā klientu apkalpošana klātienē ir pārtraukta, iesniegumu VSAA var atstāt nodaļu darba laikā pakalpojumu piešķiršanai paredzētajās pastkastītēs.

Ja iesniegumam jāpievieno kādi no iepriekš minētajiem dokumentiem, tos var nosūtīt pa pastu vai ievietot VSAA nodaļās izvietotajās pastkastītēs (norādot, kā dokumentu oriģinālus persona vēlēsies saņemt atpakaļ). Tāpat dokumentus var nosūtīt pa pastu vai saņemt VSAA klientu apkalpošanas centrā, kad tiks uzsākta klientu apkalpošana klātienē.

Detalizētāku informāciju var iegūt VSAA mājaslapā www.vsaa.gov.lv, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas