E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21867
Lasīšanai: 2 minūtes

Cietušais ne vienmēr saņem sev par labu piespriesto kaitējuma kompensāciju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2020
Martins35

Ir tiesas spriedums, kurā esmu cietušais. Personu grupa man izdarīja smagus miesas bojājumus. Bet neviens no vainīgajiem nemaksā tiesas piespriesto kompensāciju. Ar tiesu izpildītāja palīdzību vainīgajiem ir apķīlāti konti, bet jēgas no tā nav. Probācija ir beigusies. Otram vainīgajam ir arests, un viņš izcieš sodu cietumā. Kā rīkoties, lai saņemtu tiesas piespriesto kompensāciju?

A
atbild:
08. janvārī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Kriminālprocesa likuma 634.1 panta pirmās daļas piektajā punktā noteikts, ka nolēmumus par cietušajam nodarītā kaitējuma kompensācijas piedziņu izpilda zvērināti tiesu izpildītāji. Nav būtiski, kādā veidā radies kaitējums cietušajai personai, mantiskā kaitējuma piedziņa par labu cietušajam notiek vienveidīgi visu noziedzīgu nodarījumu gadījumos.

Nereti tiek izdarīti tādi noziedzīgi nodarījumi, kuru rezultātā cietušajiem nodarītais kaitējums ir daudzkārt lielāks par notiesātajai personai piederošo mantu vērtību. Tādā gadījumā tiesu izpildītājam nav uz ko vērst piedziņu, atliek gaidīt, kad notiesātie sāks strādāt algotu darbu un pamazām izpildīs spriedumu arī šajā daļā.

Notiesātie pēc soda izciešanas cietumā nereti cenšas iekārtoties tādā darbā, kurā algu (vismaz lielāko tās daļu) izmaksā skaidrā naudā, nemaksājot par to nodokļus un nepakļaujot savu algu tiesu izpildītāja piedziņai, tāpēc nereti kaitējuma kompensāciju nevar piedzīt arī desmitiem gadu ilgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas