E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21724
Lasīšanai: 4 minūtes
1
6
1
6

Par īres parādu piedziņu attālināti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2020
Ieva

Labdien. Dzīvoju ārzemēs. Par Latvijā esošo dzīvokli ir noslēgts īres līgums. Īrnieks gadu nav maksājis par komunālajiem pakalpojumiem un pusgadu maksu par īri. Nepārtraukti solījumi, ka samaksās. Kā pareizi rīkoties (pirmie soļi), lai attālināti piedzītu samaksu? Ja arī īrnieks piekrīt par dzīvokļa atstāšanu, kā piedzīt parādu tālāk? Covid dēļ nevaru personīgi ierasties un nevienam pilnvaru par rīkoties iespēju arī neesmu noslēgusi. Paldies par atbildi!

A
atbild:
23. novembrī, 2020

Saskaņā ar likumu “Par dzīvojamo telpu īri” 28.2 pantu dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana, ja īrnieks ir parādā īres maksu un maksu par pamatpakalpojumiem:

Izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, šādos gadījumos:

1) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem;

2) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā par pamatpakalpojumiem, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja izmantot pamatpakalpojumus saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem.

 Izīrētājs pirms prasības celšanas tiesā vismaz mēnesi iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu. Gadījumos, kad izīrētājam nav zināma īrnieka atrašanās vieta, prasību tiesā var celt, ja mēnesi iepriekš laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” ir publicēts brīdinājums.

 No minētām tiesību normām secināms, ka sākotnēji jums ir jāiesniedz īrniekam paziņojums par īres līguma izbeigšanu, parādu piedziņas pirmstiesas brīdinājumu, piedāvājot labprātīgi samaksāt parādu noteiktā termiņā, un dzīvojamo telpu atstāšanu, to publicējot oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

 Lai realizētu parāda piedziņas procesu, pēc brīdinājumā norādītā termiņa notecēšanas jums jāceļ prasība saskaņā ar Civilprocesa likuma normās noteikto kārtību. Minētās darbības jūs varat realizēt patstāvīgi vai nolīgstot zvērinātu advokātu vai juristu. Pilnvarojumu jūs varat noformēt arī attiecīgajā mītnes zemē, kur šobrīd atrodaties. Zvērināts advokāts jūsu intereses var pārstāvēt arī uz ordera pamata (nav nepieciešams speciāls pilnvarojums).

Attiecīgi jums ir jāvienojas ar jebkuru zvērinātu advokātu Latvijā (par jūsu interešu pārstāvību), jāvienojas par honorāra apmēru, jānosūta (pa pastu vai ar elektroniskā pasta starpniecību, ja jums ir drošs elektroniskais paraksts, kas satur laika zīmogu) advokātam īres līgums un citi pierādījumi lietā, un advokāts jūsu vārdā sastādīs prasības pieteikumu. Prasības celšanas tiesā gadījumā jums būs jamaksā arī valsts nodeva un ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi. Nodevu kalkulators pieejams Latvijas tiesu portālā.

  

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas