E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21718
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Strīdi par īpašumiem, ja ir noslēgts laulības līgums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2020
Aivars

Labdien! Interesē jautājums par laulības līgumu. Vai, šķirot laulību, nebūs nākotnes strīdu par īpašumiem, ja ir noslēgts šāds līgums? Vai pret otra laulātā mantu nevarēs vērst piedziņu, ja viens laulātais būs paņēmis kredītu? Kur un kā noslēgt laulības līgumu (pie notāra vai bāriņtiesā)? Kur būtu pieejams kāds paraugs? Vai katram īpašumam nepieciešams nostiprinājuma lūgums, un vai tiem īpašumiem, kas iegūti pirms laulības, nevajag neko? Paldies!

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Ilze Roze, zvērināta notāre

Visticamāk, jūs interesē tieši laulības līgums par visas laulāto mantas šķirtību.

Laulības līgums par visas mantas šķirtību ir tāds līgums, ar kuru laulātie noteic, ka katrs laulātais ne vien patur viņam pirms laulības piederējušo mantu, bet arī laulības laikā var mantu patstāvīgi iegūt, lietot un ar to rīkoties neatkarīgi no otra laulātā. Tas nozīmē, ka katrs laulātais patstāvīgi par saviem atsevišķiem līdzekļiem iegūst mantu un ar to brīvi rīkojas (pārdod, dāvina, ieķīlā, izīrē u. tml.), neprasot otra laulātā piekrišanu. Visa manta, ko katrs laulātais iegūst un reģistrē uz sava vārda, ir automātiski šī laulātā atsevišķa manta.

Ar laulības līgumu puses pārtrauc laulāto likumiskās mantiskās attiecības un tā vietā nodibina laulāto līgumiskās mantiskās attiecības. Slēdzot laulības līgumu par visas laulāto mantas šķirtību, tiek noteikts, ka turpmāk katram laulātajam piederošā manta vai arī tāda manta, ko viņš iegūst vēlāk, tiek nošķirta no otra laulātā mantas.

Šāds laulības līgums noteikti nebūtu jāuztver kā neuzticība, bet drīzāk kā drošības garantija, piemēram, ja vīrs nodarbojas ar uzņēmējdarbību, kas ietver sevī dažādus riskus, tad viņš par parādiem atbildēs tikai ar savu mantu, tādā veidā sievas īpašumi ir pasargāti no parādu piedziņas. Nav nekā nosodāma, ja saderinātie vai jau laulāti pāri izvēlas noslēgt laulības līgumu, tas tikai norāda uz to, ka laulātie atbildīgi izturas viens pret otru un vēlas pasargāt otru laulāto no mantas zaudējuma.

Laulības līgums var būt noderīgs arī ilgtermiņā, jo vēl viena joma, kurā laulības līgums var krietni atvieglot mantisku jautājumu risināšanu, ir laulības šķiršanas gadījumi. Ja starp laulātajiem ir noslēgts laulības līgums, tad laulības šķiršanas gadījumā laulātajiem vairs nav jāvienojas par laulības laikā kopīgi iegūtās mantas sadali, jo tas jau ir izdarīts ar laulības līgumu. Laulības šķiršanas laiks jau tā abiem laulātajiem ir ļoti emocionāls un nav viegls, un situācijās, kad laulātie ir zaudējuši stabilu pamatu zem kājām, risināt mantiska rakstura jautājumus ir sevišķi grūti. Ja pirms tam ir bijis noslēgts laulības līgums, tad nav jārisina delikātais mantas dalīšanas jautājums.

Laulības līgumu var noslēgt tikai pie zvērināta notāra, abiem laulātajiem klātesot. Laulības līgums tiek slēgts notariālā akta formā, notārs sagatavo līguma tekstu, noskaidro personu gribu un izskaidro darījuma juridiskās sekas. Ja puses līgumā būs devušas notāram pilnvarojumu iesniegt darījuma dokumentus Uzņēmumu reģistrā un zemesgrāmatā, notārs laulāto vārdā arī sagatavo, paraksta un nosūta laulāto mantisko attiecību reģistram pieteikumu un darījuma dokumentus, kā arī nosūta zemesgrāmatai elektroniskos nostiprinājuma lūgumus attiecīgu ierakstu par laulības līguma noslēgšanu izdarīšanai nekustamo īpašumu zemesgrāmatas nodalījumos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas