E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21658
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Kas var pieteikties mantojumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2020
Juris

Nomira Jānis. Viņam palika divi dēli (Kārlis un Ainārs) un pārdzīvojusī laulātā (Ilze), kas nav šo dēlu māte. Kārlis dzīvo Amerikā. Savukārt Kārļa dēls Ivars dzīvo Latvijā. Pandēmijas dēļ Kārlis nevarēja ierasties Latvijā. Mantot pieteicās Ilze un Ainārs. Bija publicēts sludinājums “Latvijas Vēstnesī”. Kārlis par mantojuma atklāšanos tika informēts, bet nekādā veidā nereaģēja, jo bija informēts, ka uz viņa daļu mantojumā ir pieteicies dēls Ivars. Vai šādos apstākļos Ivars ir tiesīgs stāties Kārļa vietā un saņemt Kārļa daļu mantojumā?

A
atbild:
30. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Ilze Roze, zvērināta notāre

Saskaņā ar Civillikumā noteikto mantošanas kārtību šajā gadījumā mantos mantojuma atstājēja laulātā un pirmās šķiras mantinieks (dēls Ainārs), jo abi ir pieteikušies uz mantojumu. Saskaņā ar Civillikuma 393. pantu laulātais saņem bērna daļu, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir mazāks par četriem (tātad 1/2), bet, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir četri vai vairāk, – ceturto daļu. Savukārt Ainārs mantos otru 1/2 daļu, jo ir vienīgais mantinieks, kurš pieteicies savā šķirā. Kā noteikts Civillikuma 406. pantā, ja kādā šķirā atkrīt pirms citiem aicinātais mantinieks, tad mantojums pāriet uz viņa līdzmantiniekiem, kuriem ir tāda pati mantojuma tiesība. Mantojot pēc likuma, atbrīvojusies mantojuma daļa piekrīt tiem līdzmantiniekiem, kas būtu to dabūjuši, ja atkritušā mantinieka nemaz nebūtu bijis, un šo daļu viņi sadala samērā ar savām mantojuma daļām.

Jūsu aprakstītajā situācijā Kārļa dēls Ivars nemantos, jo Ivara tēvs Kārlis, kas ir mantojuma atstājēja dēls, vēl ir dzīvs. Civillikuma 408. pants nosaka: mantojot no augšupējā (šajā gadījumā vectēva), attālākie lejupējie (mazbērni) iestājas sava pirms mantojuma atstājēja mirušā vecāka vietā ar pārstāvības tiesību. Pēc pārstāvības tiesības lejupējie dabū to mantojuma daļu, kādu būtu dabūjis viņu vecāks, ja tas būtu mantojuma atstājēju pārdzīvojis un no viņa mantojis.

Ja sludinājumā noteiktais mantojuma pieteikšanās termiņš vēl nav beidzies un mantojuma atstājēja dēlam Kārlim ir e-paraksts vai derīga Latvijas Republikas ID karte, izmantojot notāru videokonferenci, ir iespējams sastādīt un apliecināt mantošanas iesniegumu attālināti.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas