E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21653
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kāds ir sods par transportlīdzekļa vadīšanu laikā, kad atņemtas tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2020
Sintija

Sods, ja vadu transportlīdzekli ar atņemtām transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Kāda atbildība (administratīvā, kriminālatbildība vai cita) un sods man draud, ja esmu sodīts pēc CSL 62. p. 3. d un CSL 28. p. 1. d. 1. p. a) apakšpunkta un turpinu vadīt transportlīdzekli?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 62. panta trešā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,0 promili, bet nepārsniedz 1,5 promiles, paredz piemērot naudas sodu velosipēda vadītājam 24 naudas soda vienību apmērā (120 eiro apmērā), bet cita transportlīdzekļa vadītājam: 170–280 naudas soda vienības (850–1400 eiro) un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 3 gadiem.

CSL 28. panta pirmās daļas 1. punkta a) apakšpunkts ir pamats iepriekšminētā soda piemērošanai, jo tas noteic, ka transportlīdzekli aizliegts vadīt, ja transportlīdzekļa vadītājam, kuram mehānisko transportlīdzekļu vadīšanas stāžs ir lielāks par diviem gadiem, alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles.

Vēršam uzmanību, ka CSL 28. panta pirmās daļas 5. punkts aizliedz vadīt transportlīdzekli arī laikā, kad stājies spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

Administratīvās atbildības likuma (AAL) ietvaros (14. pants) tiesību atņemšana un tiesību izmantošanas aizliegums ir administratīvie papildsodi.

CSL 51. panta sestās daļas 1. punktā par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), paredzēta naudas sodu piemērošana: transportlīdzekļa vadītājam – no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (280–570 eiro apmērā).

Tātad personai, kura vada transportlīdzekli laikā, kad atņemtas vadīšanas tiesības, draud administratīvā atbildība un naudas sods.

AAL, ar kuru Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) zaudēja spēku, nav pārņemta LAPK 312. panta otrās daļas tiesību norma, kas noteica, ka gadījumos, ja transportlīdzekļa vadītājs, kam atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, izvairījās nodot vadītāja apliecību un turpināja vadīt transportlīdzekli, kad transportlīdzekļu vadīšanas tiesības viņam atņemtas, Valsts policija vai Valsts robežsardze pagarināja tiesību atņemšanas termiņu par attiecīgo laika posmu, kurā nelikumīgi izmantota vadītāja apliecība.

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Valsts policija, ja persona turpina vadīt transportlīdzekli laikā, kad ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, to atņemšanas termiņš vairs netiek pagarināts, bet saskaņā ar CSL tiek piemērots naudas sods transportlīdzekļa vadītājam no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro). Proti, ja tiesības atņemtas administratīvo pārkāpumu papildsodu piemērošanas ietvaros, tiesību atņemšanas termiņu vairs nepagarina, bet katru reizi piemēro attiecīgu naudas sodu par katru izdarīto pārkāpumu atsevišķi.

Piemēram, ja policija apturēs jūsu transportlīdzekli par ātruma pārsniegšanu, bet konstatēs, ka vadāt transportlīdzekli laikā, kad atņemtas tiesības, tiks piemērots sods gan par ātruma pārsniegšanu, gan par nelikumīgu transportlīdzekļa vadīšanu.

Kriminālatbildība var iestāties, ja vadīsiet transportlīdzekli alkohola reibumā vai narkotisko vielu ietekmē un laikā, kad atņemtas tiesības. Proti, Krimināllikuma 262. panta pirmā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 1 gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz 5 gadiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas