E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21578
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par personas koda nepieciešamību dokumentos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2020
C

Labvakar. Šis ir papildu jautājums manam iepriekšējam jautājumam Nr. 21248 (https://lvportals.lv/e-konsultacijas/21248-vai-ieksejos-normativajos-dokumentos-var-noradit-personas-kodu-2020). Liels paldies par jūsu sniegto informāciju un palīdzību! Es ļoti atvainojos, bet es pieļāvu kļūdu minētajā regulā. Attiecīgajai regulai (Darba likums) vajadzētu būt Ministru kabineta 2010. gada 10. augusta noteikumiem Nr. 749, 3. pielikums, kam nepieciešams “personas kods vai ārvalstnieka darba atļaujas numurs” (https://likumi.lv/ta/id/214922-apmacibas-kartiba-darba-aizsardzibas-jautajumos). Es saprotu, ka mans dzimšanas datums ir nepieciešams, pamatojoties uz noteikumiem. Bet vai man joprojām ir tiesības pieprasīt darba devējam nerādīt manu personas kodu (vismaz ne manu dzimšanas gadu) citiem kolēģiem saskaņā ar GDPR, parakstot uz atsevišķas lapas, un papīrs tiks pievienots kopā ar citiem tikai pirms iesniegšanas kabineta ministrijai (lai citi kolēģi nevarētu redzēt manu dzimšanas gadu)? Es piedāvāju izmantot savu starptautisko pases numuru (nevis Latvijas), bet mans darba devējs uzstāja, ka jāizmanto mans latviešu personas kods vai vismaz dzimšanas datums (ieskaitot dzimšanas gadu).

A
atbild:
12. novembrī, 2020

Precizējot e-konsultāciju Nr. 21248, paskaidrojam: ja Latvijas Republikas tiesību akti pieprasa iekļaut noteiktos dokumentos fizisko personu datus (tai skaitā pilns personas kods), minētais nav pretrunā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulas nosacījumiem. Ir noteiktas nodarbinātības sfēras (kā piemērā noteikts – darba drošības ievadapmācība), kurā sabiedriskās (tai skatā darba devēja) intereses prevalē pār konkrētā darbinieka tiesībām uz personas datu apstrādi (iekļaušana dokumentā). Darba drošības joma ir ne tikai vērsta uz darbinieka (kā darba ņēmēja) tiesisko interešu aizsardzību, bet arī lai nodrošinātu, ka darbinieks nepakļautu (neapdraud) citus darbiniekus un ievērotu normatīvajos aktos (tai skaitā iekšējos) noteiktās prasības. Kā pierādījums normatīvo aktu izpildē – likumdevējs ir noteicis attiecīgo dokumentu formas un saturu.

Darba devējam šajā ziņā nav izvēles brīvības – tam ir jāiekļauj jūsu personas kods pilnā apmērā ievadapmācības žurnālā, kas pierāda, ka tieši attiecīgais darbinieks ir izgājis ievadapmācību darba drošības jomā. Personas kods šajā ziņā ir vienīgais unikālais identifikators fiziskās personas identificēšanai.

Attiecībā uz jūsu personas koda izpaušanu citiem uzņēmuma darbiniekiem, kuriem nav pienākums apstrādāt jūsu datus, situācija nav mainījusies un ir saskaņā ar jau sniegto e-konsultācijas atbildi, t.i., darba devējam ir pienākums neizpaust jūsu datus citiem darbiniekiem (ja to neprasa konkrētā darba izpilde vai normatīvo aktu ievērošana).

Tādējādi jūsu personas dati, līdzīgi kā citu darbinieku personas dati, parakstot attiecīgo žurnālu, ir aizklājami. Tas nozīmē, ka jebkuram darbiniekam, kurš parakstās par darba drošības ievadapmācību, nevar tikt izpausti citu darbinieku personas dati. Darba devējam ir jānodrošina jau žurnālā iekļauto darbinieku datu aizklāšana.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas