E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21561
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai jāatdod drošības nauda

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2020
Aleksandrs

Labdien! Esam saskārušies ar civiltiesisku problēmu. Esam īrējuši dzīvokli, un pēc līguma laušanas un dzīvokļa atbrīvošanas izīrētājs atteicās atmaksāt drošības naudu, pamatojoties uz līguma punktu, kas skan šādi: “Īrniekam ir tiesības jebkurā laikā lauzt dzīvojamās telpas īres līgumu, brīdinot par to izīrētāju vienu mēnesi iepriekš. Ja īrnieks lauž līgumu bez izīrētāja iepriekšējas brīdināšanas, viņam netiek atgriezta drošības nauda.” Mūsu gadījumā esam vienojušies ar izīrētāju par dzīvokļa atbrīvošanu pēc 3 nedēļām, sākot ar to dienu, kad esam ar viņu sazinājušies. Izīrētājs tam piekrita un pat uzrakstīja, ka saistībā ar to, ka gribam izbraukt ātrāk nekā pēc 1 mēneša, viņš gribētu, lai mēs atbrīvojam dzīvokli vēl ātrāk – pēc 2 nedēļām –, jo viņam tā būšot ērtāk. Mēs piekritām, tomēr vēlāk saņēmām īsziņu, kurā teikts: lai paliek tās 3 nedēļas, kā vēlējāmies no sākuma. Visas šīs pārrunas notika rakstiski, saņemot atbildes no izīrētāja numura, kas norādīts līgumā kā tālrunis saziņai. Atslēgu nodošanas brīdī tika sarunāts, ka izīrētājs drošības naudu paturēs līdz kārtējā mēneša komunālo rēķinu apmaksai, savukārt starpība tiks pārskaitīta uz mūsu kontu. Jau esam vaicājuši PTAC un saņēmuši atbildi, ka pēc likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 12.1 panta noteikts: drošības nauda atdodama īrniekam ne vēlāk kā tajā pašā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota, ja īres līgumā nav noteikts citādi. (Līgumā nebija noteikts citādi). Pēc dzīvokļa atbrīvošanas sazinājos ar izīrētāju vairākas reizes, un katru reizi saņēmu atbildi, ka komunālo pakalpojumu rēķini vēl neesot klāt, līdz ar to viņš nevarot precīzi aprēķināt, cik esam iztērējuši. Tikai 2 mēnešus pēc dzīvokļa atbrīvošanas saņēmu no izīrētāja vēstuli par to, ka drošības naudas starpība netiks atmaksāta, jo mēs esot pārkāpuši iepriekšminēto līguma nosacījumu, sakarā ar kuru jābrīdina par līguma laušanu vismaz 1 mēnesi pirms dzīvokļa atbrīvošanas. Vai izīrētājs rīkojas tiesiski un leģitīmi? Vai mūsu rakstiskās vienošanās dokumentam ir juridisks spēks, kas varētu grozīt līgumā rakstīto un atcelt nosacījumu, ka jābrīdina vismaz 1 mēnesi iepriekš? Līguma punktā nav rakstīts: “ja vien nav sarunāts citādi” – vai tas nav mūsu tiesību pārkāpums? Līgumā nav minēts, ka tas atceļ jebkuru citu mutisko vai rakstisko vienošanos starp pusēm. Paldies!

A
atbild:
05. novembrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. panta otrajā daļā ir noteikts: “Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.” Savukārt likuma 5. pants nosaka: dzīvojamās telpas īres līgumu slēdz rakstveidā izīrētājs un īrnieks.

Likuma 27. pants noteic, ka dzīvojamās telpas īrniekam ir tiesības, ja līdzēji nav norunājuši citādi, jebkurā laikā izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, par to mēnesi iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju. Ja līgumā bija paredzēts, ka uzteikt īres līgumu varat, rakstveidā brīdinot izīrētāju par īres līguma izbeigšanu mēnesi iepriekš, tad esat korekti pildījis līguma nosacījumus.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 12.1 pantā ir teikts: “Dzīvojamās telpas īres līguma saistību izpildes nodrošināšanai izīrētājs, slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, ir tiesīgs prasīt no īrnieka drošības naudas iemaksu, paredzot līgumā tās apmēru, samaksas, dzēšanas un atmaksāšanas kārtību un termiņus. Ja īrnieks, īres līgumam izbeidzoties, ir parādā izīrētājam īres maksu vai maksu par pakalpojumiem, kā arī par īrētajā telpā nodarītajiem zaudējumiem, parāds tiek dzēsts un zaudējumi atlīdzināti no drošības naudas.”

“Ja, dzīvojamās telpas īres līgumam izbeidzoties, drošības nauda līguma saistību izpildes nodrošināšanai netiek izmantota vai tiek izmantota daļēji, tā pilnībā vai tās atlikusī daļa atdodama īrniekam ne vēlāk kā tajā pašā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota, ja īres līgumā nav noteikts citādi,” savā komentārā LV portāla skaidrojumā “Drošības nauda, rokas nauda: atšķirība, līgumi, maksāšanas kārtība” norāda zvērināts advokāts Jānis Lapsa.

Ja esat ievērojis visus īres līguma nosacījumus un pēc pamatoto gala rēķinu nomaksas ir palicis drošības naudas atlikums, saskaņā ar normatīvo aktu regulējumu izīrētājam šī nauda jums ir jāatdod. Ja viņš to nedara, varat vērsties ar prasības pieteikumu tiesā, taču pirms tam ir ieteicama jurista konsultācija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas