E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21545
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Kontaktstundas, alga un veselības izdevumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2020
Sintija

Labdien! Esmu skolotāja tehnikumā. Ir radušies vairāki jautājumi. 1. Cik liela ir profesionālās skolas pedagoga slodze gadā? Cik kontaktstundu ir nedēļā? Kādi ir papildu pienākumi, par kuriem ir piemaksas? 2. Otrs jautājums ir ļoti sāpīgs. Mums skolā parasti jauno darba algu par jauno mācību gadu uzzina labi ja novembra sākumā. Sakiet, lūdzu, vai tas ir likumīgi? Vai tiešām nav jāpaziņo algas apmērs jau septembrī? Vai drīkst oktobra beigās veikt pārrēķinu, jo par septembri ir samaksāts pēc iepriekšējā gada algu aprēķina? 3. Vai tiešām darbiniekam pašam ir jāapmaksā izziņa par veselību, kura nepieciešama darbam skolā?

A
atbild:
27. novembrī, 2020

Ministru kabineta 2016. gada 5. jūlija noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 32.2. apakšpunkts noteic, ka darba slodze, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei, profesionālās izglītības iestāžu pedagogiem ir 1320 apmaksātas stundas gadā (jeb 30 darba stundas nedēļā), tai skaitā mācību stundas un fakultatīvās nodarbības, to sagatavošana, rakstu darbu labošana, individuālais un grupu darbs, konsultācijas, klases audzināšana, metodiskais darbs izglītības iestādē, projektu vadība un citas ar izglītības iestādes attīstību saistītas darbības, kā arī izglītojamo prakšu, patstāvīgā darba un eksāmenu vadīšana. Minētie noteikumi nenosaka konkrētu kontaktstundu skaitu slodzē, bet noteikumu 35. punkts paredz, ka, nosakot pedagoga slodzi, izglītības iestādes vadītājs ņem vērā izglītojamo skaitu klasē/grupā un mācību priekšmetu, ko pedagogs māca, kā arī izglītības iestādes dibinātāja noteikto kārtību pedagogu slodžu sadalei. Izglītības iestādes vadītājs izvērtē un, ja nepieciešams, piemēro Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības ieteikto pedagogu darba slodzes aprēķinu  noteikumu 5. pielikumā, kurā parādīts kontaktstundu un citiem pienākumiem veltīto apmaksāto stundu skaits atkarībā no klases/grupas lieluma. 32.2. apakšpunktā nosauktie pienākumi netiek apmaksāti ar piemaksām, bet gan iekļaujami darba slodzē, un par to veikšanu pedagogs saņem algu.

Ministru kabineta 2016. gada 5. jūlija noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 10. punkts noteic, ka pedagogu mēneša darba algas likmi laikposmam no kārtējā gada 1. septembra līdz nākamā gada 31. augustam nosaka izglītības iestādes vadītājs. Savukārt noteikumu 11. punkts noteic, ka pedagogu darba algu (darba samaksas daļu, kas noteikta, ņemot vērā pedagoga mēneša darba algas likmi un slodzi), izņemot izglītības iestāžu vadītāju un šo noteikumu 1. pielikuma 1. un 2. tabulā minētajos amatos strādājošo pedagogu darba algu, katru gadu nosaka izglītības iestādes vadītājs, veicot tarifikāciju (saskaņā ar noteikumu 2. pielikumu) līdz 1. septembrim. Tarifikācijā norāda katra pedagoga slodzi, kā arī vakantos pedagogu amatus un vakanto stundu skaitu mācību priekšmetos atbilstoši izglītības programmas mācību priekšmetu stundu plānam. Turklāt atbilstoši noteikumu 15. punktam pedagoga darba slodzi astronomiskajās stundās plāno izglītības iestādes vadītājs sadarbībā ar pedagogu, nosakot darba pienākumus gada laikā. 

Izglītības likuma 52.panta 1.¹ daļa noteic, ka valsts, pašvaldību un valsts augstskolu izglītības iestādes, ja citos ārējos normatīvajos aktos nav noteikts citādi, no izglītības iestādes dibinātāja un šā likuma 59. panta ceturtajā daļā minētajiem finanšu līdzekļiem var noteikt pedagogam veselības apdrošināšanu. Veselības apdrošināšanas prēmija nedrīkst pārsniegt pusi no normatīvajos aktos par iedzīvotāju ienākuma nodokli noteiktā apmērā. Ja apdrošināšanas prēmija pārsniedz minēto apmēru, pedagogs sedz prēmijas starpību.

Līdz ar to izglītības iestādes  pedagogiem var tikt nodrošināta Izglītības likuma 52. panta 1.1 daļā minētā papildu atlīdzība, ja izglītības iestādes darba samaksas fondā šim mērķim ir paredzēti līdzekļi. No valsts budžeta dotācijas finansējums piešķirts izglītības iestāžu pedagogu un pārējo darbinieku atalgojuma un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu nodrošināšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas