E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30718
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Kāpēc ir starpība pedagoga minimālās darba algas apmērā

J
jautā:
15. oktobrī, 2023
Aina

Labdien! Ar 2023. gada 1. septembri ir noteikts, ka vispārējās izglītības skolotājiem minimālā stundas samaksa ir 8,5 eiro. Pilna skolotāja likme paredz strādāt 36 stundas nedēļā (7,2 stundas dienā) ar samaksu 1224 eiro mēnesī. Tomēr, matemātiski rēķinot (aprēķinot, ja mēnesī ir 21 darba diena), sanāk, ka algai jābūt 1285,2 eiro. Kāpēc ir šāda starpība?

A
atbild:
27. oktobrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls
Izglītības un zinātnes ministrija
Māra Bauvare, Izglītības departamenta vecākā eksperte

Ar 2023. gada 1. septembri ir noteikts, ka vispārējās izglītības skolotājiem minimālā stundas samaksa ir 8,5 eiro. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības pedagoga darba slodze noteikta 36 astronomiskās stundas nedēļā un zemākā mēneša darba algas likme ir 1224 eiro. Tātad pilna skolotāja likme paredz strādāt 36 stundas nedēļā (7,2 stundas dienā) ar samaksu 1224 eiro mēnesī.

Pedagogam darba alga atbilstoši minētajiem Ministru kabineta noteikumiem tiek noteikta kā mēnešalga.

Darba likumā noteikts, ka mēnešalga ir viens no algas veidiem. Laika algu atbilstoši Darba likuma 62. panta otrajai daļai aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam darba laikam, neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma. Savukārt mēnešalga nemainās, ņemot vērā darba dienu, svētku un pirmssvētku dienu, kas iekrīt darba dienā, skaitu pārskata mēnesī jeb normālā darba laika stundas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas