E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21496
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Cik lielas valsts nodevas jāmaksā, ja persona vēlas pārkreditēties citā bankā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
Rolands

Labdien! Šobrīd man ir hipotekārais kredīts vienā bankā, bet vēlos to pārnest uz citu banku. Ar abu banku pakalpojumu cenrāžiem esmu iepazinusies, bet ar kādām izmaksām man jārēķinās attiecībā pret valsti: kāda ir maksa par to, ka es dzīvokli “pārķīlāju” no vienas bankas uz otru? Vai ir kādas nodevas, kas sakarā ar kreditētāja maiņu vēl jāmaksā? Vai nepieciešami kādi notariāli apstiprinājumi, un kādas ir to izmaksas?

A
atbild:
21. oktobrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Vitālijs Bogdāns, zvērināts notārs

Pirms nostiprinājuma lūguma iesniegšanas zemesgrāmatu nodaļā nostiprinājuma lūdzējam jāsamaksā kancelejas nodeva (par jaunas tiesības nostiprinājumu – 14,23 eiro un 7,11 eiro par zemesgrāmatu apliecību papīra formā, ja tā nepieciešama). To nosaka Zemesgrāmatu likuma 107. pants.

Notāram jāmaksā par paraksta īstuma apliecināšanu uz nostiprinājuma lūguma, datu pārbaudi valsts informācijas sistēmās un, ja notārs gatavo arī lūgumu, par projekta sagatavošanu. To nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 17., 44. 47.1, 47.2. punkts.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 14. pants nosaka: valsts nodevu par ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā nosaka 0,1% apmērā no aizdevuma līguma summas vai līgumā, no kura izriet ar ķīlu nodrošinātā saistība, noteiktās galvenā prasījuma summas (eiro).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas