E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21476
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Vadīšanas tiesības nedrīkst izmantot arī tad, ja tās atņemtas ārvalstī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
Nikolajs

Ārpus Latvijas ir zaudēta autovadītāja apliecība par ātruma pārsniegšanu. Vai ir iespēja to atjaunot, atgriežoties atpakaļ, ja saskaņā ar Latvijas noteikumiem par tādu ātrumu nepienākas tiesību atņemšana?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma (CSL) 30. panta otrās daļas 8. punktu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nedrīkst izmantot, ja personai ārvalstī ir spēkā esošs transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Savukārt atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 103) 39.6. punktam CSL 30. panta otrās daļas 8. punktā minētajā gadījumā jārīkojas attiecīgi šo noteikumu 40.1. vai 40.2. apakšpunktā minētajā kārtībā.

Proti, MK noteikumu Nr. 103 40.2 punkts paredz: ja personai ir bijušas piešķirtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, taču tās ir atņemtas Administratīvās atbildības likumā noteiktajā kārtībā (tostarp, ja personai ārvalstī ir spēkā esošs transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības), persona, lai tās iegūtu un saņemtu vadītāja apliecību, rīkojas šādā kārtībā:

  • 40.21. ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā to pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu;
  • 40.2. ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz gadu vai ilgāk vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas