E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21458
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Laulāto mantiskās attiecības, šķirot laulību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2020
Biruta

Sveiki. Dāvinājumā no mātes saņēmu dzīvokli, kuru pārdevu, un par šo naudu nopirku zemi un uz tās uzcēlu māju, kurā es dzīvoju ar bērniem vēl joprojām. Tika arī ņemts 12 000 eiro liels patēriņa kredīts, un nauda tika ieguldīta mājā. Tagad ar vīru esam izlēmuši šķirties, mums nav laulības līguma, un vīrs uzskata, ka māja ir jāpārdod un iegūtā nauda jāsadala līdzīgās daļās. Visu saistībā ar zemes iegādi un mājas celtniecību maksāju es par saviem līdzekļiem no pārdotā dzīvokļa un arī maksāju kredītu, bet māja nav ieķīlāta. Viņš šeit savus līdzekļus nav ieguldījis un nav pat šeit bijis deklarēts, jo pašam pieder dzīvoklis, kurš pirkts pirms laulības, un tur ir arī deklarēts. Uzskatu, ka viņam nav nekādas tiesības pieprasīt māju pārdot, jo es ar bērniem vēlos šeit dzīvot, vēl jo vairāk – viņš šeit nav ieguldījis ne centa un pat nav palīdzējis saimniecībā. Kad šo visu viņam paskaidroju, viņš saka, ka tiesāsies. Vēlos saprast, kādas ir manas izredzes, ka māja paliks man un ka tā nebūs jāpārdod. Paldies.

A
atbild:
11. novembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Vispirms svarīgi saprast, vai dzīvokļa pārdošana, zemes iegāde un mājas celtniecība notikusi pirms laulības vai laulības laikā. Ja tas noticis pirms laulības, tad atbilstoši Civillikuma 91. pantam tā ir jūsu atsevišķā manta, uz kuru, šķirot laulību, laulātais nevar pretendēt. Gadījumā, ja zemes iegāde un mājas celtniecība notikusi laulības laikā un jūs uzskatāt, ka tā ir jūsu atsevišķā manta, un vēlaties, lai tiesa to atzīst, tad jums nāksies šādus savus apgalvojumus tiesai pierādīt. Spriežot pēc situācijas apraksta, pierādījumu bāze jums varētu būt pietiekoša. Tomēr šajā situācijā vispirms ieteicams konsultēties ar juristu un lūgt palīdzību korekta prasības pieteikuma sagatavošanā.

Vēršu uzmanību, ka atbilstoši Civillikuma 77. pantam jūsu laulība netiks šķirta, iekams jūs nebūsiet vienojušies par laulāto mantiskajām attiecībām un no aizgādības izrietošiem jautājumiem. Tādējādi, ja nespēsiet vienoties, vienlaicīgi ar prasību par laulības šķiršanu jums būs jālūdz tiesa izšķirt jūsu mantisko strīdu un atzīt, ka minētais īpašums ir jūsu atsevišķā manta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas