E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21373
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
3
2
3

Var lūgt saskaņojumu ar kaimiņu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2020
Jānis

Man pieder divi blakus esoši zemes gabali. Uz viena no tiem ir uzbūvēta ēka. Ēka ir uzbūvēta par 22 cm tuvāk zemes gabala robežai, nekā tas saskaņots uz projekta ģenerālplāna lapas ar zemes iepriekšējo īpašnieku (3m). Būvvalde iesaka ierakstīt zemesgrāmatā gaismas tiesību servitūtu. Kas man jādara, lai šo servitūtu varētu nostiprināt?

A
atbild:
14. oktobrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Parasti servitūtu nodibina ar pušu vienošanos (līgumu) vai tiesas spriedumu, ja šādu vienošanos nevar panākt. Pirmajā gadījumā puses savstarpēji vienojas par servitūta nodibināšanas noteikumiem, sastādot attiecīgu līgumu, un lūdz notāram sagatavot nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai. Šie dokumenti kalpos par pamatu servitūta ierakstīšanai zemesgrāmatā. Savukārt, ja vienošanos nevar panākt, tad strīda jautājums risināms tiesā Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Tomēr jāņem vērā, ka būvniecības procesā pastāv arī cits tiesisks mehānisms šādu problēmu risināšanai, kas panākams, saskaņojot ar kaimiņu būvprojekta risinājumu. Proti, saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 9. punktu būvprojekta saskaņojumu ar trešo personu var noformēt uz būvprojekta ģenerālplāna vai kā atsevišķu dokumentu (piemēram, līgumu), lai no tā izrietētu nepārprotama piekrišana katram konkrētam apgrūtinājumam (šajā gadījumā: ēkas novietnei). Tas nozīmē, ka arī no pašreizējā kaimiņa var lūgt šādu piekrišanu, kas aizvietos iepriekšējā īpašnieka doto saskaņojumu.

Pamats: Civillikuma 1231. pants, Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumi Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas