E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21316
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par citas ES valsts komersanta maksātnespējas procesa uzsākšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2020
Edgars

Labdien! “Ryanair” jau kopš maija neatdod naudu par lidojuma biļetēm. Lidojums tika atcelts pēc paša “Ryanair” lēmuma. Esmu aizpildījis visus “Ryanair” sūtītos dokumentus, kuros esmu norādījis, ka vēlos atpakaļ naudu, nevis vaučeru. Kopš maija ir klusums, uz manām e-pasta vēstulēm “Ryanair” pat neatbild. Vai ir iespējams Latvijas tiesā celt prasību par citas valsts (šinī gadījumā: Īrijas) komersanta maksātnespēju? Jo pašlaik izskatās, ka tikai šādi varētu paātrināt naudas atgūšanu. Paldies!

A
atbild:
29. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Atbilde uz jautājumu ir atkarīga no tā, ar kurā valstī reģistrētu komersantu noslēdzāt pasažieru pārvadājuma līgumu. Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, visticamāk, “Ryanair” ir Īrijā, Dublinā, bāzēts komersants.

Īrija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, un tāpēc ir piemērojama Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 20. maija regula (ES) 2015/848 par maksātnespējas procedūrām, kuras 3. panta pirmajā daļā noteikts, ka sākt maksātnespējas procedūru ir tās Eiropas Savienības dalībvalsts tiesas piekritībā, kuras teritorijā atrodas parādnieka galveno interešu centrs. Galveno interešu centrs aviokompānijai “Ryanair” atrodas Īrijā, līdz ar to prasību par aviokompānijas pasludināšanu par maksātnespējīgu šādā situācijā varat celt vienīgi Īrijā.

Šajā atbildē nevērtēšu Īrijas maksātnespējas regulējumu, bet, spriežot pēc Maksātnespējas likumā noteiktajām juridiskas personas maksātnespējas pazīmēm, ja vien jums nav atdota nauda par vairākiem desmitiem aviobiļešu, visticamāk, jūsu rīcībā nav tik vērtīgu prasījumu, lai ierosinātu juridiskas personas maksātnespēju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas