E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2131
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pārdodamā objekta cenu nosaka īpašnieks

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. martā, 2013
Aigars Bērziņš

Labdien. Ja īpašumu pērk ar pirkšanas līgumu starp tuvākajiem radiniekiem, ar likumu ir noteikts, par kādu minimuma summu tas jāiegādājas? Kāpēc gan savam radiniekam nevaru pārdot par simbolisku samaksu? Jeb vai man nav tiesības noteikt, par cik es pārdodu savu nekustamo īpašumu?

A
atbild:
28. martā, 2013
Latvijas Notariāts
Vija Piziča, Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore

Neatkarīgi no sociālā statusa – radinieks, draugs vai nezināma persona – pārdevējam ir tiesības brīvi noteikt pārdodamā objekta cenu

To darot, pārdevējam vienlaikus būtu lietderīgi ņemt vērā Civillikuma 2015.panta noteikumus: „Nav vajadzīgs, lai pirkuma maksa taisni atbilstu pirkuma priekšmeta vērtībai, un līgums paliek spēkā, kaut arī priekšmets būtu pārdots zem tā īstas vērtības (draudzības pirkums) vai virs tās. Bet, ja pirkuma maksa nolikta tikai izskata pēc, tad līgums nav vis pirkums, bet ir dāvinājums.” 

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja pirkuma maksa ir mazāka nekā īpašuma kadastrālais novērtējums, aprēķinot nomaksājamo valsts nodevu, tiks ņemts vērā kadastrālais novērtējums.

Šādu kārtību  noteic Ministru kabineta 2009.gada 27.oktobra noteikumu Nr.1250 „Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 8.punkts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas