E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21293
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

PVN piemērošana namu apsaimniekošanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2020
Jelena

Labdien! Vai biedrībai, kura nav PVN maksātāja, ir tiesības dzīvokļu īpašnieku rēķinos aplikt ar PVN nodokli pakalpojumus, kurus sniedz piegādātāji? Karstais, aukstais ūdens ir aplikti ar 21%, un ūdens uzsildīšana, cirkulācija – ar 12%. Paldies!

A
atbild:
09. oktobrī, 2020

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta metodiskā materiāla “Par izmaiņām pievienotās vērtības nodokļa piemērošanā dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem no 2016. gada 1. jūlija” 4. punktu no 2016. gada 1. jūlija mājas pārvaldniekam, kurš nav reģistrēts kā PVN maksātājs un sniedz dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumus vai saņem atlīdzību par starpniecības pakalpojumiem, neatkarīgi no savas juridiskās formas (piemēram, biedrība, kooperatīvā sabiedrība, pašvaldības kapitālsabiedrība, fiziskā persona u. c.) ir pienākums nodrošināt savu ar PVN apliekamo darījumu kopējās vērtības uzskaiti un reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā PVN maksātājam, ja ar PVN apliekamo darījumu robežvērtība pārsniedz 50 000 eiro (līdz 2017. gada 31. decembrim) vai 40 000 eiro (sākot ar 2018. gada 1. janvāri).

Tas nozīmē: ja biedrība nav PVN maksātājs, tā nav tiesīga rēķinā kā atsevišķu pozīciju iekļaut pievienotās vērtības nodokli. Biedrībai šādā gadījumā ir jāprasa dzīvokļu īpašniekiem pakalpojuma maksa, kas sastāv no pakalpojuma pamatvērtības un nodokļa kopsummas.

Sīkāk par nodokļu piemērošanas jautājumiem jūs varat interesēties Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas