E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21258
Lasīšanai: 6 minūtes
1
2
1
2

Normatīvajos aktos ir precīzi noteikti transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas termiņi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Daniēls

Labdien! Vai ir kādas iespējas samazināt automašīnas tiesību izmantošanas liegumu? Piemēram, individuāli izskatot lietu.

A
atbild:
23. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Normatīvajos aktos ir precīzi noteikti transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas termiņi, neparedzot transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atgūšanu pirms šī termiņa beigām. Pat dienesta stāvoklis vai nepieciešamība vadīt transportlīdzekli darba pienākumu izpildei nemazina personas atbildību par izdarīto pārkāpumu. Tātad, ja liegums vadīt transportlīdzekli noteikts, piemēram, uz 4 gadiem, atjaunot vadītāja apliecību ātrāk par noteikto nav iespējams.

LV portāls vērš uzmanību, ka svarīgi ir nejaukt juridiskos terminus, proti, vai personai piemērots tiesību izmantošanas aizliegums vai arī tiesību atņemšana, jo no tā atšķiras arī kārtība, kādā vēlāk vadīšanas tiesības ir jāatjauno.

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma (AAL) 18. pantu tiesību izmantošanas aizliegums ir ierobežojums, kas personai noteiktu laiku neļauj izmantot noteiktas tiesības, ieņemt noteiktus amatus vai veikt noteikta veida darbību, taču pēc tiesību izmantošanas aizlieguma termiņa beigām personai tiesības nav jāiegūst no jauna (tiesību izmantošanas aizliegumu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz diviem gadiem).

Savukārt atbilstoši AAL 17. pantam tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Ja personai tiesības nav piešķirtas, tiesību atņemšana izpaužas kā aizliegums noteiktu laiku iegūt šīs tiesības. Pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību (tiesību atņemšanu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz pieciem gadiem).

Tiesību atņemšana nozīmē to pilnīgu atņemšanu un atkārtotu iegūšanu pēc atņemšanas termiņa beigām, un tā paredzēta tiem pārkāpumiem, par kuriem iepriekš, kad spēkā bija Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, atņemšanas termiņš bija ilgāks par 12 mēnešiem, kā arī par visiem pārkāpumiem, kas saistīti ar transportlīdzekļu vadīšanu reibumā. Pārējos gadījumos ir paredzēts piemērot tiesību izmantošanas aizliegumu.

Vadīšanas tiesību atņemšanas gadījumā saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 103) 40.2 punktu, ja personai ir bijušas piešķirtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, taču tās ir atņemtas Administratīvās atbildības likumā noteiktajā kārtībā, persona, lai tās iegūtu un saņemtu vadītāja apliecību, rīkojas šādā kārtībā:

  • (40.punkts) ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā to pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu;
  • (40.punkts) ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz gadu vai ilgāk vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.

Ja personai Krimināllikumā noteiktajā kārtībā ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, tad persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, rīkojas šo noteikumu 40.2. apakšpunktā minētajā kārtībā. Savukārt, ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav bijušas piešķirtas, persona tās iegūst MK noteikumu Nr. 103 3. nodaļā minētajā kārtībā.

Vienlaikus LV portāls vērš uzmanību: ja tiesību izmantošanas aizliegums ir piemērots kā ietekmēšanas līdzeklis (nevis administratīvais sods) pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, persona, lai atjaunotu vadīšanas tiesības Ceļu satiksmes likuma 30. panta otrās daļas 8. punktā minētajā gadījumā (pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros transportlīdzekļa vadītājam ir piemērots ietekmēšanas līdzeklis – transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums), rīkojas MK noteikumu Nr. 103 40.1. vai 40.2. apakšpunktā minētajā kārtībā, proti, šajā gadījumā tiesības IR jāiegūst no jauna.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas