E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21246
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Mantojuma pieņemšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2020
Alise

Labdien! Gada sākumā nomira vecmamma. Viņas vīrs un meita (mana māte) atteicās no mantojuma par labu man. Š. g. maijā tika atvērta mantojuma lieta. Kā ir iespējams uzzināt, ka mantošanas lieta ir beigusies un var kārtot mantojuma apliecību? Nu jau pagājuši 3,5 mēneši, kopš “Latvijas Vēstnesī” tika publicēts sludinājums. Vai uz deklarēto dzīvesvietu tiek atsūtīts mantojuma lietas slēdziens, vai arī pašam ik pa laikam jāsazinās ar notāru, pie kura tika uzsākta mantojuma lieta?

A
atbild:
22. oktobrī, 2020
Marika Mure
juriste

Notariāta likuma 304. pants noteic, ka gadījumos, kad mantinieki ir zināmi, zvērināts notārs, neizsludinot mantojuma atklāšanos, aicina iesniegumā norādītos mantiniekus paziņot, vai viņi vēlas mantojumu pieņemt vai to atraidīt. Gribas izteikumu mantot paredz arī Civillikuma 698. pants, nosakot: ja mantot aicinātais līdz termiņa notecējumam (ne mazāk kā trīs mēneši – atbilstoši Civillikuma 297. pantam) savu gribu neizteic, tad atzīstams, ka viņš mantojumu atraidījis.

Jūsu gadījumā, pieņemot, ka ar sludinājumu ‘’Latvijas Vēstnesī’’ ir izsludināta nevis mantojuma atklāšanās, bet gan aicinājums pieņemt vai atraidīt mantojumu, jums būtu nekavējoties jāsazinās ar zvērinātu notāru, kas ved mantojuma lietu, un vienlaikus juristu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas