E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21213
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
4
1
4

Kādiem mērķiem dzīvokļu īpašnieku kopība var izmantot uzkrājumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2020
Imants Blicsons

Kurš normatīvais akts noteica, ka “tomēr minēto uzkrājumu izmantošana parādu segšanai ir pieļaujama, ja dzīvokļu īpašnieki ir pieņēmuši par to attiecīgu lēmumu”? Vai šis normatīvais akts ir spēcīgāks par Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma pantu, kas aizliedz uzkrājuma izmantošanu parādu segšanai?

A
atbild:
14. oktobrī, 2020

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. panta sestās daļas 2. punktu dzīvojamās mājas īpašnieka veidotos uzkrājumus pārvaldnieks nav tiesīgs izmantot dzīvojamās mājas īpašnieka neizpildītu saistību izpildei (parādu segšanai u. tml.).

Līdz ar to ir noteikts aizliegums dzīvojamās mājas pārvaldniekam pēc savas iniciatīvas izmanot dzīvojamās mājas īpašnieka veidotos uzkrājumus parādu segšanai. Šādu lēmumu ir tiesīgi pieņemt tikai dzīvojamās mājas īpašnieki (dzīvokļu īpašnieku kopība).

Informējam, ka tiesas ir sniegušas papildu skaidrojumus. Saskaņā ar likuma “Par tiesu varu” 16. panta ceturto daļu spriedumam ir likuma spēks, visiem tas ir obligāts un pret to jāizturas ar tādu pašu cieņu kā pret likumu. Latvijas Republikas Senāta Civillietu departamenta 2019. gada 12. decembra spriedumā Nr. SKC-109/2019 skaidrots: “[11.4.3] Dzīvokļu īpašnieku kopība kā tiesību subjekts ir tiesīga rīkoties ar savu mantu, kurā ietilpst gan dzīvokļu īpašnieku samaksātie un pakalpojuma sniedzējiem vēl nenodotie līdzekļi pārvaldīšanas izdevumu segšanai, tostarp iemaksas uzkrājuma fonda veidošanai, gan dzīvokļu īpašnieku kopības iegūtā kustamā un nekustamā manta, tostarp prasījuma tiesības pret dzīvokļu īpašniekiem par pārvaldīšanas izdevumu segšanu un prasījumi pret trešajām personām. Dzīvokļu īpašnieku kopība arī var veidot uzkrājumus ne vien dzīvojamās mājas uzlabošanai un attīstīšanai, bet dažādu citu mērķu sasniegšanai, ja tie ir saistīti ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu (piemēram, kopības saistību izpildei pret trešajām personām, tiesvedību vajadzībām u. c.).”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas