E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21197
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Mantisko jautājumu risināšana pēc nereģistrētas kopdzīves

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2020
Irena

Labdien! Pēc 12 gadu kopdzīves civillaulībā vīrs paziņo, ka mums ir jāizvācas no dzīvokļa. Dzīvoklis ir iegādāts kopdzīves laikā, paņemot hipotekāro kredītu uz vīra vārda, jo tad viņam bija liela alga. Viņš kategoriski atsakās mūs finansiāli atbalstīt. Teica: ja akurāti nav ko kājās vilkt, tad tirgū nopirks bērnam botas. Bet tā neko nedos, lai necerot. Alga viņam ir laba, ir neoficiāli ienākumi. Kādas ir manas tiesības, un ko tieši varu no viņa pieprasīt? Kur man ir jāvēršas?

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Ja personas nereģistrēja laulību, tad nepastāv laulāto mantiskās tiesības.

Ja viena persona uzskata, ka ir veikusi ieguldījumus citas personas īpašumā, un vēlas, lai otra persona tos atlīdzina, tad puses var savstarpēji vienoties par to. Ja vienoties nav iespējams, persona ir tiesīga vērsties tiesā un mēģināt piedzīt konkrētu naudas summu no īpašnieka, kurā īpašumā ieguldījumus ir veikusi. Atbildes uz līdzīgiem jautājumiem var izlasīt LV portālā šeit un šeit.

Ja personām ir kopīgs nepilngadīgs bērns, tad pusēm ir jāvienojas par to, pie kura no vecākiem bērns dzīvos, par aizgādību, uzturlīdzekļiem un saskarsmi ar bērnu.

Par visiem šiem jautājumiem puses var abpusēji vienoties un noslēgt attiecīgu rakstveida vienošanos, vai, ja vienoties nav iespējams, visi šie jautājumi var tikt noregulēti tiesas ceļā. Par uzturlīdzekļu piedziņas procesu tiesas ceļā var izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit, savukārt par saskarsmi ar bērnu var izlasīt portālā publicētajā skaidrojumā šeit.

Jāpiebilst, ka vecākiem būtu vēlams savstarpēji vienoties par visiem jautājumiem, kas ir saistīti ar bērnu, jo tiesvedības process, kurā iesaistīti bērna vecāki, var traumēt pašu bērnu un ietekmēt viņa attiecības ar vecākiem.

Ja vēlaties, lai tiktu izvērtēti jūsu rīcībā esošie dokumenti un konkrētie apstākļi, jums ir tiesības vērsties pie jurista vai advokāta un saņemt individuālu konsultāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas