E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20583
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai ieguldījumu otras personas īpašumā var noformēt kā dāvinājumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2020
Juris

Labdien! Dzīvojam nereģistrētā kopdzīvē un vēlamies ņemt hipotekāro kredītu mājokļa iegādei kā divi līdzaizņēmēji, taču īpašumtiesības tiktu nostiprinātas tikai pirmajam aizņēmējiem. Vai otrā aizņēmēja naudas pārskaitījums bankai, kas veikts ar mērķi atmaksāt aizdevuma summu par šo īpašumu, ir uzskatāms arī par dāvinājumu pirmajam aizņēmējam? Un vai pirmajam aizņēmējam būs jānomaksā INN no summas, ko otrais aizņēmējs ir ieskaitījis kredīta samazināšanai? Vai šādā darījumā ir iespējams ar līgumu noteikt pienākumu pirmajam aizņēmējam atmaksāt otra aizņēmēja ieguldījumu īpašumā, ja šādas attiecības ir nepieciešams šķirt?

A
atbild:
12. oktobrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Ja viena puse veic ieguldījumus citas puses īpašumā, tad puses var savstarpēji vienoties, vai attiecīgās puses ieguldījumi tiks viņai atlīdzināti vai ne. Puses savā starpā ir tiesīgas slēgt jebkādus tiesiskus darījumus, kas būs saistoši šīm pusēm, tostarp arī dāvinājuma līgumu.

Saskaņā ar Civillikuma 1912. pantu dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību. Un saskaņā ar Civillikuma 1914. pantu dāvinājums var būt ne vien īpašuma vai citu lietu tiesību atdošana apdāvinātajam, bet arī prasījumu tiesību bezatlīdzības cesija, apdāvinātā atsvabināšana no pienākumiem pret dāvinātāju vai pret trešajām personām, atteikšanās no kādas tiesības apdāvinātajam par labu, kā arī viņa lietu bezmaksas pārziņa.

Tātad dāvinājums var būt apdāvinātā atsvabināšana no pienākumiem pret dāvinātāju, piemēram, no pienākuma atlīdzināt dāvinātājam viņa veiktos ieguldījumus apdāvinātā īpašumā.

Civillikuma otrajā apakšnodaļā “Sevišķie dāvinājuma veidi” ir minēti šādi dāvinājuma veidi – dāvinājums ar uzlikumu un dāvinājums atlīdzības nozīmē.

Saskaņā ar Civillikuma 1928. pantu katram dāvinājumam var pievienot sevišķu uzlikumu, ar kuru vai nu tuvāk norādīts, kādā kārtā vai kādam mērķim apdāvinātam jāizlieto saņemtā dāvana, vai arī aprobežots tiesības ilgums tādā kārtā, ka apdāvinātam uzlikts pienākums atdot vēlāk visu priekšmetu vai daļu no tā kādam citam. Dāvinātājs var arī uzlikt apdāvinātam kādu pretpienākumu.

Vairāk par dāvinājumu ar uzlikumu var izlasīt LV portālā publicētajā atbildē šeit.

Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksu dāvinājuma gadījumā – saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 35. punkta “b” apakšpunktu gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti šādi ienākumu veidi: dāvanas no fiziskajām personām: līdz 1425 eiro taksācijas gada laikā (ja dāvinātājs ir šā punkta “a” apakšpunktā neminēta fiziskā persona). Šī norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina fiziskā persona savas saimnieciskās darbības ietvaros, kā arī tad, ja fiziskā persona ir saņēmusi dāvanu ar atlīdzības raksturu Civillikuma izpratnē.

Vairāk par iedzīvotāja ienākuma nodokļa samaksu var izlasīt LV portālā 2020. gadā publicētajā skaidrojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas