E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21150
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai ūdens skaitītāju rādījumi ir uzskatāmi par personas datiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2020
Imants Blicsons

Vai ūdens skaitītāju rādījumi daudzdzīvokļu mājā arī ir neizpaužami personas dati?

A
atbild:
21. septembrī, 2020

Fizisko personu personas datu apstrādes tiesisko regulējumu Latvijā nosaka Visparīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionalie normatīvie akti. Minētā regula nosaka divu dažādu personas datu kategorijas – vispārīgie personas dati un īpašo kategoriju personas dati (piemēram, dati, kas atklāj personas veselības stāvokli, politiskos uzskatus, reliģisko vai filozofisko pārliecību vai dalību arodbiedrībās, ģenētiskos datu, biometriskos datus, datus par fiziskas personas dzimumdzīvi vai seksuālo orientāciju).

Personas datu definējums ir sniegt regulas 4. panta 1. punktā, t. i., “personas dati” ir jebkura informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisku personu (“datu subjekts”); identificējama fiziska persona ir tāda, kuru var tieši vai netieši identificēt, jo īpaši atsaucoties uz identifikatoru, piemēram, minētās personas vārdu, uzvārdu, identifikācijas numuru, atrašanās vietas datiem, tiešsaistes identifikatoru vai vienu vai vairākiem minētajai fiziskajai personai raksturīgiem fiziskās, fizioloģiskās, ģenētiskās, garīgās, ekonomiskās, kultūras vai sociālās identitātes faktoriem.

Tādējādi, ja ar ūdens skaitītaju rādījumu datiem ir iespējams identificēt konkrētu fizisku personu, tad šī informācija (skaitītāja rādījumi) ir fizisko personu personas dati un uz to apstrādi (arī izpaušanu trešajām personām) ir attiecināmas regulas prasības un noteikumi.

Savukārt fizisko personu datu izpaušana trešajām personām ir iespējama (pieļaujama), ja šādai datu apstrādei ir mērķis, tiesiskais pamats un ir ievēroti datu apstrādes pamatprincipi (skat. regulas 5. un 6. pantu).

Rezumējot iepriekš minēto, jebkuri personas dati ir aizsargājami un to izpaušana bez mērķa un tiesiskā pamata nav pieļaujama.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas