E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21064
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Lai noteiktu trūcīgā statusu, ņem vērā objektīvas un pārbaudītas ziņas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2020
Ilze

Kā es varu noformēt trūcīgā statusu, ja dzīvoklī, kurā dzīvoju ar 3 bērniem, ir deklarēts vīrs, kas dzīvo ārzemēs un atbrauc reizi gadā? No vīra saņemu valsts alimentus, un dzīvoklī vēl ir deklarēts cilvēks, kam ar mūsu ģimeni nav saistības. Sociālais dienests pieprasa izziņas par visiem dzīvoklī deklarētajiem, bet izdeklarēt viņus nevaru, jo dzīvoklis nav ierakstīts zemesgrāmatā, ir tikai mantojuma apliecība. Vīra alimenti traucē ierakstīt zemesgrāmatā. Pati tagad ilgstoši slimoju. Īsts apburtais loks.

A
atbild:
14. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja ir mantojuma apliecība, tad mantinieks īpašumu var ierakstīt zemesgrāmatā. Zemesgrāmatu likuma 1. pantā ir noteikts: nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. pants paredz, ka ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu anulē, ja dzīvesvietas deklarētājs vai viņa likumiskais pārstāvis, vai dzīvesvietas deklarētāja vai viņa likumiskā pārstāvja pilnvarota persona, deklarējot dzīvesvietu, sniegusi nepatiesas ziņas vai ja attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā.

Lai anulētu deklarēto dzīvesvietas adresi, ar iesniegumu par dzīvesvietas deklarācijas pārbaudi jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā.

Pašvaldībai, kuras teritorijā ir deklarētā personas dzīvesvieta, ir pienākums nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību. To nosaka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums.

Lai tiktu novērtēta ģimenes (personas) ienākumu un materiālā stāvokļa atbilstība trūcīgas ģimenes (personas) statusam, jāvēršas sociālajā dienestā ar rakstveida iesniegumu, jāaizpilda iztikas līdzekļu deklarācija.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona tiek atzīta  par trūcīgu, nosaka ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot ģimene, kas sastāv no laulātajiem vai personām, kurām ir kopēji izdevumi pamatvajadzību nodrošināšanai un kuras mitinās vienā mājoklī, vai atsevišķi dzīvojoša persona tiek atzīta par trūcīgu, un kārtību, kādā ģimene (persona) tiek atzīta par trūcīgu. Ienākumos tiek ņemti vērā gan uzturlīdzekļi, gan atsevišķi dzīvojoša laulātā vai bērna vecāka sniegtais materiālais atbalsts.

Saistošajos noteikumos pašvaldība detalizētāk nosaka, kādās situācijās ģimene – vienā mājsaimniecībā dzīvojošas personas – atzīstama par trūcīgu.

Sociālais dienests praktiski izvērtē objektīvos, reālos apstākļus, arī to, kādu cilvēku kopumu iekļaut iztikas līdzekļu deklarācijā.

Sociālās palīdzības pieprasītājam ir pienākums sniegt pilnīgas un patiesas ziņas, kā arī iesniegt pierādījumus un nepieciešamos dokumentus, kas apliecina tiesības pieprasīto palīdzību saņemt.

Pašvaldības sociālais dienests, lemjot par trūcīgā statusu, pārbauda iztikas līdzekļu deklarācijā sniegtās ziņas, izmantojot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamās ziņas par ģimeni (personu) vai pieprasot ziņas no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī privātpersonām, ja nepieciešams, pieprasot arī ziņas apliecinošus dokumentus un apsekojot ģimeni (personu) dzīvesvietā.

Ja ir atteikts trūcīgā statuss, tad sociālā dienesta lēmumu varat apstrīdēt savā pašvaldībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas