E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21037
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2020
Andrejs Drebeinieks

Labdien! 2008. gadā par 19 500 latiem iegādāts dzīvoklis, ņemot kredītu bankā. Darījuma summa fiksēta zemesgrāmatas apliecībā. Tagad plānojam pārdot par 26 000 eiro. Tas nav vienīgais īpašums, un atsavināšanas/pārdošanas brīdī īpašnieks vairs nav deklarēts šajā īpašumā. Vai ienākuma nodoklis nav jāmaksā?

A
atbild:
07. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kurā pēdējo 60 mēnešu laikā vismaz 12 mēnešus ir bijusi deklarētā dzīvesvieta. Tie var būt jebkuri 12 mēneši šo pēdējo piecu gadu laikā.

Ja esat izdeklarējies no dzīvokļa senāk, tad jānosaka, vai nodoklis maksājams.

Nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma jeb kapitāla pieauguma ir 20%. Apliekamo summu nosaka, no pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību.

Ja nekustamais īpašums nopirkts par kredītlīdzekļiem, tad īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī samaksātos procentu maksājumus par kredītu šā nekustamā īpašuma iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un nekustamā īpašuma iegādes saistību.

Iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi.

No jūsu informācijas izriet, ka neveidosies ar nodokli apliekams ienākums.

Tomēr, pārdodot īpašumu, par nodokļa piemērošanu individuālā gadījumā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Kontaktinformācija norādīta VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas