E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20955
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja ceļa zīme uzstādīta nelikumīgi, tad administratīvo sodu nevar piemērot

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2020
Karlis Berzins

Vai mani drīkst sodīt, ja esmu apstājies pie ceļa zīmes “Apstāties aizliegts”, kura ir uzstādīta, neievērojot ceļa zīmju uzstādīšanas noteikumus, proti, 36 cm virs zemes līdz zīmes apakšējai malai? Pēc likuma jābūt vismaz 60 cm. Vai būs pareizi vienu likuma pārkāpēju sodīt, bet otru ne?

A
atbild:
22. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 3. pants paredz, ka ceļu satiksmes tiesiskais pamats ir šis likums un citi likumi, Ceļu satiksmes noteikumi un citi Ministru kabineta normatīvie akti, valsts standarti, kā arī starptautiskie līgumi, kuru dalībvalsts ir Latvija.

CSL 38. pants paredz, ka “satiksmi uz ceļiem organizē ar ceļa zīmēm, ceļa apzīmējumiem, luksoforiem, transporta un gājēju plūsmas nožogojumiem un citiem tehniskajiem līdzekļiem, kas atbilst Latvijā obligāto standartu un citu normatīvu prasībām”. Tas nozīmē, ka, pirmkārt, jāpārliecinās, vai ceļa zīme ir uzstādīta likumīgi, piemēram, vai tās otrā pusē ir marķējums.

Proti, satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu veic ceļa pārvaldītājs atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai saskaņojot ar Latvijas Valsts ceļiem (LVC). Saskaņojums par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu attiecas uz atbilstību standartiem ceļu satiksmes drošības jomā.

To, vai uzstādītā ceļa zīme vai uzvilktā līnija uz ielas ir saskaņota ar “Latvijas Valsts ceļiem” (LVC), proti, vai tā ir legāla, var noskaidrot LVC Satiksmes organizācijas uzraudzības daļā. To var izdarīt, iesūtot jautājumu LVC mājaslapas sadaļā “Sazinieties ar mums”, zvanot pa tālruni 67036405.

Ja ceļa zīme ir uzstādīta nelikumīgi, tad administratīvo sodu likumīgi nevar piemērot. Jebkura persona uzlikto administratīvo sodu var pārsūdzēt likumā noteiktā kārtībā. Proti, lēmumā par piemēroto administratīvo sodu jābūt norādēm gan kur to var pārsūdzēt, gan kādā termiņā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas