E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20926
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Tēvs draud atņemt bērnus, ja māte prasīs uzturlīdzekļus. Ko darīt?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2020
Eva

Labdien! Situācija tāda, ka esmu šķīrusies un audzinu abas meitas. Nesen pieprasīju alimentus, ko maksā valsts. Tēvs tagad dzīvo Nīderlandē. Man tiek draudēts: ja neatteikšos no alimentiem vai arī mans tagadējais vīrs neadoptēs bērnus, tad viņš vērsīsies Nīderlandes tiesā un atņems bērnus. Abi esam Latvijas pilsoņi. Ar meitām dzīvoju Latvijā. Regulāri ir emocionālais terors. Pats ar bērniem nav sazinājies vairākus mēnešus. Meitas viņu arī neatzīst. Kā man labāk rīkoties šādā situācijā? Vai viņam ir iespēja pret mani vērsties Nīderlandes tiesā?

A
atbild:
01. septembrī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbildot uz jautājumu, vai bērna tēvs varētu atņemt bērnu, jānorāda, ka lielākoties tā ir vīrieša izvēlēta iebiedēšanas taktika, lai atturētu sievieti, kura pietiekami labi nepārzina savas un bērnu tiesības, no lēmuma uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu.

Pat ja pienāks tāds brīdis, kad bērna tēvs būs pietiekami uzņēmīgs, lai sniegtu prasību tiesā un risinātu strīdu par bērnu aizgādību, lūdzot noteikt bērnu dzīvesvietu pie viņa (kas viņam, starp citu, nozīmēs daudzkārt lielākus izdevumus un ikdienas pienākumus nekā ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumi), tiesību aktos noteiktais kritērijs šādos gadījumos vienmēr ir bērnu intereses.

Tiesai ir jāpārbauda un jāizvērtē abu vecāku objektīvās iespējas nodrošināt bērnu pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamos apstākļus, vecāku subjektīvās iespējas (personiskās īpašības, viņu spēja audzināt bērnus, vecāku pienākuma izpratne, morālā stāja, veselības stāvoklis un citas iespējas) un bērnu subjektīvā attieksme pret vecākiem (pieķeršanās tiem un citi apstākļi). Saglabāta sarakste, audioieraksti ar izteiktiem draudiem šādās situācijas lieti noderēs, lai apliecinātu bērna tēva patiesos nolūkus.

Turklāt speciālisti šādās situācijās arī aicina rīkoties proaktīvi un negaidīt, ko tad darīs emocionāli vardarbīgais tēvs, bet bērnu mātei vērsties tiesā pašai, lūdzot noteikt atsevišķu aizgādību un dzīvesvietu pie bērnu mātes Latvijā. Šāda rīcība neietekmē bērnu tēva pienākumu maksāt uzturlīdzekļus.

Par šo problēmu LV portālā ir pieejams plašāks skaidrojums, kurā apkopoti vairāku speciālistu viedokļi par pareizāko rīcību šādā situācijā: “Tēvs draud mātei atņemt bērnu. Vai tas ir iespējams?”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas