E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20764
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Kā atbrīvoties no pagraba telpu īpašumtiesībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2020
Nora

Labdien! Kā nesadalīta daudzdzīvokļu mājas pagrabstāva īpašnieks varētu atbrīvoties no īpašumtiesībām un nodot savu īpašumu koplietošanā? Šajā pagrabā atrodas ar visu māju funkcionāli saistītās inženierkomunikācijas – kanalizācijas maģistrāla caurule, ūdensvads utt.

A
atbild:
03. septembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Ja pagrabs ir reģistrēts kā “koplietošanas telpu grupa”, tad tas ietilpst visu daudzdzīvokļu dzīvojamās dzīvokļu īpašumu kopīpašumā esošajā domājamā daļā. Tādēļ arī zemesgrāmatā ir ierakstīts: “lietošanā koplietošanas telpu grupa [..]”. Tas nozīmē, ka pagraba telpas atrodas visu dzīvojamās mājas kopīpašnieku kopīgā lietošanā. Līdz ar to faktiski atbrīvoties no pagraba telpu īpašumtiesībām nav iespējams, jo šīs pagraba telpas pieder visiem kopīpašniekiem un visi kopīpašnieki ir tiesīgi tās lietot, it īpaši, lai nodrošinātu ēkas apsaimniekošanu un pārvaldīšanu.

Kopīpašnieku kopīgā lietošanā parasti atrodas ne tikai pagraba telpas, bet, piemēram, arī kāpņu telpas un bēniņi, ja tādi ir. Ne vienmēr zemesgrāmatās par to ir veikti ieraksti. Ļoti iespējams, ka konkrētais ieraksts par pagraba telpām ir visu kopīpašnieku zemesgrāmatās.

Katrā ziņā precīzāku informāciju par īpašumu un ierakstiem Nekustamā īpašuma valsts kadastrā var noskaidrot Valsts zemes dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas