E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20756
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības kļūt par valdes locekli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2020
Helēna

Labdien! Persona A ir dārzkopības kooperatīva sabiedrības īpašnieks un biedrs (no dibināšanas laika). Īpašumā dzīvo persona B, kurai persona A pirms vairākiem gadiem izsniedza notariāli apstiprinātu standarta pilnvaru. Vai personai B ir tiesības tikt ievēlētai dārzkopības kooperatīvās sabiedrības valdē un tikt ievēlētai par valdes priekšsēdētāju?

A
atbild:
07. augustā, 2020

Kooperatīvo sabiedrību darbību reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums, sabiedrības statūti, sabiedrības biedru kopsapulcē pieņemtie lēmumi un citi normatīvie akti. Līdz ar to vispirms atbilde uz jūsu jautājumu ir meklējama sabiedrības statūtos, kuros ir jābūt noteiktam, kas var tikt ievēlēts par valdes locekli (un priekšsēdētāju), t. i., vai sabiedrības valdes loceklis var būt tikai tās biedrs vai arī jebkura cita persona.

Valdi un tās priekšsēdētāju ievēl sabiedrības biedru kopsapulcē (likuma 31. panta 1 .daļas 8. punkts): tikai biedru kopsapulces kompetencē ietilpst valdes locekļu ievēlēšana un atsaukšana, izņemot gadījumu, kad sabiedrības statūtos ir paredzēts, ka šie lēmumi ir padomes kompetencē.

Uz pilnvaras pamata persona B var pārstāvēt personas A intereses pilnvarojumā noteiktajās robežās. Šādā gadījumā persona B ir tikai personas A pilnvarotais pārstāvis.

Pilnvarojuma būtība un tvērums ir noteikts Civillikuma 2289. pantā: ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu. Savukārt 2291. pantā ir teikts: pilnvarniekam var uzdot ne vien vest atsevišķas un noteiktas lietas (ar speciālpilnvaru), bet arī pārzināt visas pilnvarotāja lietas (ar universālpilnvaru), kā arī tikai zināmas šķiras lietas (ar ģenerālpilnvaru).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas