E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20728
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Par paternitātes noteikšanu, ja bērnam ir aizbildnis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2020
Irina

Labdien! Gribētos uzzināt vairākas lietas. Es esmu aizbildne sava brāļa bērniem. Bet jaunākajam dzimšanas apliecībā viņš nav ierakstīts. Domāju iesniegt prasību par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu. Tikties ar viņu īpaši negribas, un neesmu pārliecināta, ka viņš ieradīsies uz DNS ekspertīzi. Vai pierādīšanai es varu uztaisīt DNS ekspertīzi mazajam ar viņa vecmammu (tēva mammu)? Vai kā pierādījums var būt mātes pases kopija, kurā tēvs pieminēts, bet viens burts uzvārdā uzrakstīts nepareizi? Vēl gribētos saprast, vai bērnam varēšu iedot tēva uzvārdu. Pārējie bērni ir ar viņa uzvārdu (un tā būtu jēdzīgāk, ka visiem viņa bērniem ir viens uzvārds). Bērnu vecākiem ir atņemtas tiesības, izņemot jaunāko, tās pagaidām tikai apturētas. Ja es iesniegšu prasību un man nebūs pierādījumu, un brālis neatnāks uz ekspertīzi (piemēram, būs ārzemēs), cik ilgi tad var vilkties lietas izskatīšana? Vai bērns, kuru vecākiem atņemtas aizgādības tiesības, var saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju, ja kaut kas notiek ar vecākiem? Paldies!

A
atbild:
26. augustā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 157. panta otrā daļa noteic, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu.

Tāpēc prasības pieteikumam jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka konkrētā persona ir bērna bioloģiskais tēvs, piemēram, vēstules, citu cilvēku liecības, fotogrāfijas. Vajadzības gadījumā ir iespējams pieaicināt lieciniekus, piemēram, situācijas aprakstā pieminēto vecmāmiņu. Tas, vai nepieciešams ieguldīt līdzekļus DNS ekspertīzes veikšanai mazbērnam un vecmāmiņai, ir diskutabls jautājums, jo šāds tests apstiprinātu radniecību ar vecmāmiņu, bet ne bērna izcelšanos no atbildētāja, īpaši tad, ja ģimenē ir vairāki bērni. Tāpēc jautājumus, vai pašreizējie pierādījumi ir pietiekami un kādi būtu nepieciešami, lai tiesa apmierinātu prasību, ieteicams iepriekš izrunāt ar ģimenes tiesībās specializējušos juristu, zvērinātu advokātu.

Profesionāli sagatavots prasības pieteikums var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu.

Ja tomēr pastāvēs šaubas par paternitāti, būs nepieciešama ģenētiskā ekspertīze jeb DNS analīzes (bērnam un tēvam). Saskaņā ar Civilprocesa likuma  249.1 pantu tiesa pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītājas (šajā gadījumā aizbildnes) vai atbildētāja (tēva), lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai.

Ja kāds lietas dalībnieks izvairās no ekspertīzes, tiesa pieņem lēmumu par šīs personas piespiedu nogādāšanu tiesu ekspertīzes izdarīšanai.

Ja paternitāte noteikta tiesas ceļā, Civillikuma 160. panta otrā daļa paredz, ka bērna uzvārdu nosaka tiesa, ņemot vērā bērna intereses. Tātad prasības pieteikumā ir jālūdz noteikt bērnam pēc paternitātes noteikšanas tēva uzvārdu, pamatojot, kāpēc tas atbilst bērna labākajām interesēm.

Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu. Civilprocesa likuma 43. panta trešā daļa noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas. Tātad, ja sniedzat tiesā apvienotu prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu, jums valsts nodevas un kancelejas nodevas nav jāmaksā.

Lietas izskatīšanas laiku iepriekš grūti prognozēt, jo tas atkarīgs no dažādiem apstākļiem.

Mirušā vecāka bērniem apgādnieka zaudējuma pensiju piešķir neatkarīgi no tā, vai viņi ir bijuši mirušā apgādībā (ja mirušais ir bijis sociāli apdrošinātā persona).

Jautājumus par apgādnieka zaudējuma pensiju individuālā situācijā varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas