E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20679
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā sadalīt kopīpašumu, ja tā sastāvā ir dzīvokļa īpašumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2020
Jānis Kļava

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par kopīpašuma sadalīšanu un vai izbeigšanu. Īpašuma sastāvā ietilpst: zemes gabals (katram kopīpašniekam domājamā daļa 40/60 dalījumā), dzīvojamā māja ar diviem dzīvokļu īpašumiem (atvērtiem nodalījumiem), kūts un šķūnis (katram kopīpašniekam domājamā daļa 40/60 dalījumā), citas palīgēkas (katram kopīpašniekam domājamā daļa 40/60 dalījumā). Mazās zemes gabala platības dēļ pašvaldība nepiekrīt zemes gabalu (lauksaimniecības zemi) un palīgēkas sadalīt reāli. Tāpēc otrs kopīpašnieks vēlas izbeigt kopīpašumu, visu pārdodot izsolē. Vai viņš ir tiesīgs prasīt izbeigt kopīpašumu zemei un citām palīgēkām, ja zemesgrāmatā ir piesaistīta divu dzīvokļu ēka ar atvērtiem dzīvokļu īpašumu nodalījumiem? Kas notiks, ja zemi un ēkas izsolīs, savukārt dzīvokļu īpašums saglabāsies? Paldies!

A
atbild:
22. jūlijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Lai precīzāk atbildētu uz jūsu jautājumu, būtu nepieciešams redzēt nekustamā īpašuma zemesgrāmatu.

Primāri Civillikumā ir nostiprināts zemes un uz tās esošās būves nedalāmības princips (Civillikuma 968. pants). Tas nozīmē, ka zeme un uz tās esošā būve ir savstarpēji saistītas un nav atdalāmas. Tomēr, ja vēsturiski ir veidojies šāds kopīpašums un ir pieļaujama tā dalīšana, tad, dalot šādu kopīpašumu, Civillikuma princips būtu jāņem vērā.

Dabā pastāv dažādi kopīpašuma veidi, tāpēc pusēm un tiesai būtu jāņem vērā taisnīgākais un tiesiskākais risinājums. Šo jautājumu ir iespējams risināt kopīpašnieku starpā. Kopīpašnieki patstāvīgi savā starpā var vienoties par kopīpašuma izbeigšanu, piemēram, atpērkot vienam kopīpašniekam visu kopīpašnieku domājamās daļas vai, piemēram, piedāvājot nopirkt savu nekustamā īpašuma domājamo daļu, šādi izbeidzot kopīpašumu.

Ja kopīpašuma sadale starp kopīpašniekiem nav iespējama, tad jautājums ir risināms tiesā, ceļot prasību par kopīpašuma izbeigšanu. Tiesai saskaņā ar Civillikumā noteikto par kopīpašuma sadali (Civillikuma 1075. pants) ir jātaisa atbilstošs spriedums. Ja kopīpašumā esošajā  dzīvojamā mājā katram dzīvokļa īpašniekam pieder domājamā daļa no dzīvokļa, tad attiecīgi tā ir kopīpašuma daļa, kas ar visu kopīpašuma sastāvu var tikt izsolīta. Ja dzīvokļa īpašums ir pastāvīgs nedalāms nekustamais īpašums ar savu kadastra numuru zemesgrāmatā, tad, sadalot šādu nekustamo īpašumu, tiesai, taisot spriedumu, jāņem vērā Civillikuma normas par zemes un uz tās esošās būves nedalāmības principu. Ja tomēr zeme un ēka ar dzīvokļa īpašumiem tiks sadalīti kā patstāvīgi nekustamie īpašumi, dzīvokļa īpašniekiem, lai nokļūtu un dzīvotu savā īpašumā, droši vien būs jāslēdz ar trešo personu (zemes īpašnieku) zemes nomas vai nekustamā īpašuma lietošanas līgums. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas