E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20676
Lasīšanai: 3 minūtes

Intelektuālā īpašuma tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2020
Aivars

Labdien! Es ar bijušo kolēģi no iepriekšējā darba izveidojām informatīvo mājaslapu. Bija doma pēc tam bija pelnīt no reklāmas, vēlāk arī noslēdzām rakstisku vienošanos par to, ka viss lapas saturs atradīsies uz kolēģa servera, jo tā sanāk lētāk: viņš jau uzturēja vēl vienu lapu, līdz ar to projektu sadalījām 60 uz 40: 40 daļas man. Kad lapa sāktu pelnīt, mēs izveidotu uzņēmumu. Bet lapai bija vairāki trūkumi, kurus vajadzēja novērst, un tā projekts palika neaktīvs. Bet es tagad vēlos šos trūkumus novērst, lai varētu atsākt darbību, taču bijušais kolēģis man nedod pieeju serverim. Kā risināt šo situāciju? Esmu mēģinājis runāt visādi, bet bez rezultātiem. Man pieder arī lapas domēns, kas nav atrunāts mūsu vienošanās dokumentā par tā daļām. Vai varu par to prasīt no kolēģa nomas maksu (iepriekš rakstiski brīdinot), jo viņš liedz man pieeju serverim, vai vienkārši varu to pārnest uz savu serveri bez viņa atļaujas? Vai šādā gadījumā viņš nevērsīsies pret mani? Kā risināt šo situāciju, ja ar mani nekontaktējas un klaji ignorē, neļaujot lapai darboties pilnvērtīgi? Paldies!

A
atbild:
27. jūlijā, 2020

Tātad, ja jūsu starpā ir noslēgta rakstiska vienošanās par kopējas biznesa idejas izveidošanu (līgums Civillikuma 1511. panta izpratnē), kuras pamatā ir intelektuālā īpašuma radīšana, tad vispirms jāmēģina rast atbildes vienošanās saturā, t. i., jāsaprot, ko nosaka konkrētais līgums (kādas ir pušu tiesības, pienākumi utt.).

Ja strīdu nav iespējams atrisināt pārrunu ceļā, tad tā izskatīšana ir nododama tiesā (Civilprocesa likuma 250.8 panta izpratnē). Rekomendējam jums vispirms konsultēties ar juristiem par savu interešu aizsardzību un prasības pieteikuma sagatavošanu. Plašāk par intelektuālā īpašuma aizsardzības aspektiem lasiet LV portāla rakstā “Autortiesības un to aizsardzība tiesību aktos”. Savukārt par domēna lietošanas tiesībām paskaidrojam: ja attiecīgais domēns nav vienošanās dokumenta (līguma) tvērumā, t. i., šajā dokumentā nav noteikts, ka minēto domēnu var izmantot konkrētās mājaslapas darbības nodrošināšanā, tad jums ir tiesības rīkoties ar šo domēnu pēc saviem ieskatiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas