E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20642
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Vai vecāku atraidīto mantojumu var mantot bērni

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2020
Jānis

Labdien! Nomira zemes un mājas īpašniece, meita un dēls nevar pieteikties mantojumam, jo viņiem ir kredītsaistības. Vai aizgājējas mazdēls pēc 9 gadiem (sasniedzot pilngadību) varēs pieņemt mantojumu, apejot māti un tēvoci? Paldies!

A
atbild:
25. septembrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Jūs nevarat gaidīt deviņus gadus, lai pieņemtu mantojumu, jo deviņu gadu laikā būsiet mantojumu pieņēmuši klusējot vai atraidījuši mantojumu, neizsakot vēlmi to pieņemt (skatīt Civillikuma 691. un 694. pantu). Vecums juridiski nav šķērslis mantojuma pieņemšanai, tomēr, lai nepilngadīga persona varētu pieņemt mantojumu, ir jāsaņem bāriņtiesas atļauja (skatīt Bāriņtiesu likuma 21. panta pirmo punktu).

Šāds jautājums nerastos, ja būtu bijis sastādīts testaments. Vai mazbērni var mantot, ja to vecāki vēl ir dzīvi un atraida mantojumu? Tiesību doktrīnā ir secināts, ka var. Mantojuma atstājēja mazbērni var mantot gadījumos, kad mantojuma atstājēja bērns, kurš ir mazbērna vecāks, ir zaudējis mantojuma tiesību vai arī pēc mantojuma atklāšanās atsakās no mantojuma, kā tas netieši secināms no Civillikuma 404. panta pirmā punkta (skatīt Krauze R. 1997, 38.–40. lpp.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas