E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20640
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Mācību izdevumi mikrouzņēmumā un Darba likumā noteiktais

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2020
Pauleta

Labdien! Vēlos stāties augstskolā, lai iegūtu grāmatvedes kvalifikāciju un varētu strādāt savā uzņēmumā. Man pieder mikrouzņēmums. Vai man ir iespēja apmaksāt savas studijas no sava uzņēmuma līdzekļiem? Kā to oficiāli noformēt? Neesmu PVN maksātāja. Vai maksa, ko maksāšu par studijām, tiks aplikta ar papildu nodokli uzņēmumam? Ja sākšu strādāt citā uzņēmumā, vai tas varēs segt manas studiju izmaksas? Ir perspektīva darbavieta, kuras vadītājs ir ar mieru segt manas mācību izmaksas apmaiņā pret ilgtermiņa darba līgumu, tādā gadījumā savu uzņēmumu likvidēšu. Kā pareizi noformēt dokumentāciju, kas nepieciešams, un vai ir iespēja mācību maksu segt no uzņēmuma līdzekļiem? Vai šī summa netiks aplikta ar papildu nodokļiem, un vai darba devējs ir tiesīgs studijas apmaksāt? Vai es to varu darīt pati, no sava mikrouzņēmuma līdzekļiem? Jānoskaidro, pirms sniedzu atbildi potenciālajam darba devējam. Paldies!

A
atbild:
31. jūlijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmums nodokli maksā no apgrozījuma (saimnieciskās darbības ieņēmumiem). Nosakot ar nodokli apliekamo ienākumu, mikrouzņēmuma izdevumus neņem vērā. Līdz ar to svarīgs šis maksājums par studijām ir tam, kurš to saņem kā labumu, jo mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbiniekiem, tai skaitā īpašniekam, ienākums no mikrouzņēmuma nevar pārsniegt 720 eiro mēnesī.

Mikrouzņēmuma īpašnieka ienākums kā mikrouzņēmuma darbiniekam ir personiskajam patēriņam no mikrouzņēmuma izņemtie līdzekļi un citi naudā, pakalpojumu vai citā veidā gūtie ienākumi no mikrouzņēmuma, izņemot dividendes.

Savukārt uz mikrouzņēmuma darbinieka ienākumu no mikrouzņēmuma neattiecina un kā mikrouzņēmuma darbinieka ienākumu nepersonalizē mikrouzņēmuma izdevumus par darbinieka apmācību, lai iegūtu, uzlabotu vai paplašinātu darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamās iemaņas un zināšanas.

Mikrouzņēmuma darbinieka ienākumi no mikrouzņēmuma uzskaitīti likuma 2.1 pantā.

Darba likuma 96. pantā (“Profesionālā apmācība vai kvalifikācijas paaugstināšana”) noteikts:

(1) Darbiniekam, kurš, pārtraucot darbu, nosūtīts uz profesionālo apmācību vai paaugstināt kvalifikāciju, saglabā darbavietu. Ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistītos izdevumus sedz darba devējs.

(2) Ja profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi uzskatāmi par tādiem, kas atbilstoši apstākļiem ir saistīti ar darbinieka veicamo darbu, taču šādai profesionālajai apmācībai vai kvalifikācijas paaugstināšanai (darbinieka konkurētspējas pilnveidošana) nav noteicoša nozīme nolīgtā darba izpildei, darba devējs un darbinieks var slēgt atsevišķu vienošanos par darbinieka profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu un ar to saistīto izdevumu atlīdzināšanu (turpmāk – vienošanās par apmācību).

(3) Darba devējam ir tiesības prasīt, lai darbinieks atlīdzina darba devēja izdevumus par darbinieka profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu, kas notikusi saskaņā ar šā panta otrajā daļā minēto vienošanos, ja darbinieks uzteic darba līgumu pirms vienošanās paredzētā termiņa beigām, izņemot šā likuma 100. panta piektajā daļā minēto gadījumu. Šādas tiesības darba devējam ir, arī uzteicot darba līgumu šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4. un 5. punktā noteiktajos gadījumos, kā arī 101. panta piektajā daļā noteiktajā gadījumā.

Šajā pantā ir noteikts arī tas, kādos gadījumos pieļaujama darba devēja un darbinieka vienošanās par apmācību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas