E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20630
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Kādos gadījumos transportlīdzekļa vadītājam jāveic pirmstermiņa veselības pārbaude

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2020
Gints

Labdien! Man 2019. gada septembrī Vācijā uz 8 mēnešiem tika atņemta transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Lieguma termiņš beidzās 03.06.2020. Vai man obligāti jāveic pirmstermiņa medicīniskā pārbaude, lai nokārtotu teorētisko un praktisko eksāmenu?

A
atbild:
29. jūlijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu (CSL) transportlīdzekļa vadītāja veselības pirmstermiņa pārbaude ir veselības pārbaude, lai noteiktu medicīnisko pretindikāciju esamību, ja transportlīdzekļa vadītājs transportlīdzekli ir vadījis alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo vai citu apreibinošu vielu ietekmē vai ir pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājam ir medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai (slimība, trauma).

CSL 30.1 panta piektajā daļā paredzēts, ka pirmstermiņa veselības pārbaudi veic transportlīdzekļa vadītājam, kas sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu reibumā, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai par atteikšanos no pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, kā arī no narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes.

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 940 “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību” 11. punktu pirmstermiņa veselības pārbaudi veic ārstniecības iestādē izveidota specializēta medicīniskā komisija, ja transportlīdzekļa vadītājs transportlīdzekli ir vadījis alkoholisko dzērienu reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Komisijas sastāvā ir:

  • divi narkologi;
  • psihiatrs;
  • ģimenes ārsts vai internists;
  • neirologs;
  • oftalmologs;
  • otorinolaringologs;
  • ķirurgs vai traumatologs ortopēds.

Atzinumu par transportlīdzekļa vadītāja veselības stāvokli ārstu komisija vai specializētā medicīniskā komisija sniedz 30 dienu laikā pēc visu nepieciešamo izmeklējumu veikšanas.

Ārstu komisijas vadītājs vai specializētās medicīniskās komisijas vadītājs atzinumu par transportlīdzekļa vadītāja pirmstermiņa veselības pārbaudē konstatētajiem faktiem ievada transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā 2 darbdienu laikā pēc veselības pārbaudes.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” 39. punktam, ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.

Normatīvajos aktos nav noteikts, ka teorētisko un vadīšanas eksāmenu var kārtot tikai pēc  tam, kad izieta transportlīdzekļa vadītāja veselības pirmstermiņa pārbaude. Taču tā tik un tā būs jāiziet, jo MK noteikumu Nr. 103 11. punktā paredzēts, ka vadītāja apliecība netiek izsniegta personai, kura normatīvajos aktos par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem noteiktajā kārtībā nav veikusi veselības pirmstermiņa pārbaudi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas