E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20620
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības dzīvot labvēlīgā vidē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2020
Raivo

Labdien! Iegādājos privātmāju, kas atrodas Jelgavā. Zemes gabali ir nelieli, tāpēc kaimiņu māja ir tuvu manam īpašumam. Kaimiņu skurstenis izbūvēts gandrīz pie paša zemes gabala robežas. Īpašuma iegādes mirklī neapzinājos, ka kaimiņi izmanto malkas apkuri un mīl dedzināt sadzīves atkritumus kā iekuru... sazinājos ar būvvaldi par šo problēmu. Būvvalde šobrīd apgalvo, ka apbūve ir vēsturiska un tur neko nevar darīt. Tajā pašā laikā kaimiņu dūmi gāžas iekšpagalmā un arī iekšā mājā, ja nepaspēj aizvērt logus. Ģimenei pievienojies zīdainis, kas būtībā tiek indēts ar dūmiem. Kaimiņš šādu situāciju uzskata par normālu, jo vienmēr tā ir dzīvojis. Kā iespējams risināt šo problēmu? Diemžēl vienošanās ar kaimiņu nav iespējama, tāpēc esmu spiests lūkot pēc cita risinājuma.

A
atbild:
21. jūlijā, 2020

Vispirms, lai izvērtētu būvvaldes argumentāciju, rekomendējam jums vērsties būvvaldē ar oficiālu iesniegumu, un pēc atbildes saņemšanas būs iespējams precīzi izvērtēt attiecīgās kaimiņu ēkas atbilstību vides aizsardzības prasībām. Taču, ja tiešām minētā kaimiņu ēka ir vēsturiskā apbūve, kuras apsildīšanā tiek izmantota malkas apkure, tad šādā situācijā kaimiņu mājas īpašnieki normatīvo aktu prasības ievēro, jo arī kaimiņiem ir tiesības lietot savu īpašumu un to apsildīt, ņemot vērā ēkas konstrukcijas un apkures iekārtu īpatnības.

Iespējams, situāciju varētu risināt, ar būvvaldes atļauju izbūvējot kaimiņu ēkas dūmvada pagarinājumu, kas aizvadītu dūmus tālāk no jūsu īpašuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas